Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blizanci kolekcionari

Nađemo li prave za ženidbu, morat će i one voljeti stripove

27.10.2015.., Pozega, Stitnjak - Blizanci Goran i Zoran Karjakovic strastveni su kolekcionari stripova.  U svojoj kuci imaju vise od 1.800 dobro ocuvanih stripova, od kojih su neki vrlo rijetki i dragocjeni.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
29.10.2015.
u 21:15


Za rijetke primjerke nudili su im ozbiljan novac, ali su odbili: Nisu na prodaju!

Jednojajčani blizanci, 40-godišnjaci Goran i Zoran Karjaković iz Štitnjaka pokraj Požege strastveni su kolekcionari stripova. U obiteljskoj kući imaju više od 1800 dobro očuvanih stripova, od kojih su neki vrlo rijetki i neprocjenjive vrijednosti. Počeli su ih kupovati još u petom osnovne, a novac su žicali od bake i djeda.

Stari Tex Viller

Za razliku od druge djece, koja su najviše voljela Zagora i Bleka, njihov omiljeni junak ispočetka je bio Mister No, od kojega im danas nedostaje desetak komada da upotpune cijelu kolekciju. Tvrde da u Hrvatskoj postoje brojni zaljubljenici u devetu umjetnost.

– Volimo stripove jer su bezglasni, dobroćudni i poučni. Ne slažemo se s onima koji kažu da su oni stvar prošlosti i da su izgubili svoju publiku. Podjednako ih čitaju predstavnici srednje i starije generacije i školarci. Uostalom, oko njih se danas vrti ozbiljna lova – kaže Zoran.

On je zaposlen na željeznici, a Goran je u invalidskoj vojnoj mirovini. Nisu se ženili, a u šali kažu kako će, pronađu li prave, njihove izabranice morati voljeti stripove. Braća najviše vole stare stripove iz Zlatne serije i Lunova Magnus stripa. Kupuju ih u specijaliziranim trgovinama u Zagrebu, na sajmovima te na aukcijama. One znaju potrajati po tjedan dana, dok prodavač ne "nabije" cijenu. Ipak, do onih najstarijih i najvrednijih primjeraka vrlo je teško doći, a i veoma su skupi.

– Ponekad neki od tih najtraženijih komada zaluta na burzu stripova. Nedavno sam tako jedan od najstarijih brojeva Texa Villera kupio za 500 kuna – nastavlja Zoran.

Stripovi su se na talijanskom tržištu pojavili početkom, a na našem krajem šezdesetih godina. Zlatno razdoblje bilježe u osamdesetima, dok su u ratnom i poslijeratnom razdoblju pretrpjeli teške udarce, ali nisu nestali. Cijene su najstarijim primjercima iz njihove kolekcije od 300 do 700 kuna. Neki su im kolekcionari za njih nudili ozbiljan novac, ali su im braća odmah poručila da nisu na prodaju.

"Nasilje u Darkvudu"

Koliko su stari stripovi na cijeni, govori podatak da je za prvi broj Zagora iz LMS edicije, "Blago Crvene planine", jedan kolekcionar izdvojio nevjerojatnih 2500 eura, dok je najtraženiji naslov, "Nasilje u Darkvudu", gotovo nemoguće pronaći. Većina starih stripova danas se reprizira u novijim edicijama, ali oni za kolekcionare nemaju pravu vrijednost.

– Stripovi su na aukcijama rangirani ocjenama od 1 do 5 plus. Ovi s peticama su savršeni, najbolje očuvani originali, ali zato im je i cijena najviša. Čim je malo zaderan, cijena pada. Ako ti netko ponudi stari strip za 20 kuna, znaš da je raskupusan – dodaje Goran.

>> I talijanski su čitatelji zavoljeli mog Zagora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije