Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZKM

Na West Endu Kovačićev bi "Punk Cabaret" bio događaj dana

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
22.01.2020.
u 08:45

Stanislav Kovačić s kolegama u ZKM-u predstavio ''Punk Cabaret''

Iskričavim i duhovitim koncertom-predstavom domaći glazbenik Stanislav Kovačić s prijateljima i kolegama postavio je u ponedjeljak navečer svoj lanjski album “Punk Cabaret” na scenu ZKM-a. Uz pomoć prvorazredne ekipe glazbenika i glumaca “šmekera”, pred krcatim auditorijem, ovo bi se na off-Broadwayu ili londonskom West Endu zvalo događajem dana. I premda se pojavila selekcija najpoznatijih imena, naziv “Punk Cabaret” imao je smisla, i zbog pozicije Kovačića i društva u domaćoj srednjoj struji ili opreci prema mainstreamu, i zbog duhovitog propitkivanja konvencija koje je naprosto prštalo iz scenarija sjajnog Marija Kovača.

Romantično i sado-mazo

Lanjski album Stanislava Kovačića postavljen je kao niz od deset pjesama s gostujućim glumicama i glumcima na vokalima te dvije playback izvedbe s plesačicama (romantično i sado-mazo izdanje), dok su se prateći sastav (sviralo se uživo), puhačka sekcija, prateće pjevačice i gudači smjestili iza i oko ispunjene pozornice.

Na njoj su se za mikrofonima smjenjivali Lucija Šerbedžija, Tarik Filipović, Tara Rosandić, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec, Vilim Matula, Krešimir Mikić, Ervin Baučić, Edo Maajka i drugi kao Viking, Svećenik, Političar, Poslovni čovjek i drugi tipski likovi domaće svakodnevice. Efektna vokalna gostovanja predstavljala su razne žanrove, od punka, rockabillyja, industriala do opere, alternative i glam-rocka, s voditeljskim parom (Iskra Jirsak i Jan Kerekeš), koji je u “edukativnom” scenariju imao i riječi objašnjenja o pojedinim žanrovima.

Ako na televiziji gledate “A stranu”, onda je ovo u ZKM-u bila “B strana”, s uključenim sivim stanicama mozga i s autorskim pjesmama; alternativna zabava sa zrikavcima, kadama, ležaljkama i projekcijama na pozornici, breakdancerima, plesačicom s hulahupom te na samom kraju akrobatskom točkom na svili i obruču iznad pozornice.

Kovačeva subverzivnost

Očekivane žaoke Marija Kovača funkcionirale su sjajno u ovo postizborno vrijeme. Odavno znamo da neočekivani spojevi glazbe i teatra mogu biti subverzivniji i zanimljiviji od predvidljive glazbe ili predvidljivog teatra. A i simpatičniji, kad se kao u ZKM-u okupi tridesetak glumaca i glazbenika, ovom prilikom žanrovskih “prebjega” u sličnoj koži. Ukratko, jedno Kovačićevo čelo zanimljivije je od 2Cellos, pa i više njih, jer se ekipa na sceni pojavila sa simpatičnim i inventivnim programom, zabavnim i nepretencioznim, ali “među redovima” i prilično točnim opisom današnjih društvenih prototipova i predrasuda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije