Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUBICA

Na velikoj proslavi oživjet će neviđeni Gubec teatar

'skica Matije Gupca'
''
16.10.2013.
u 16:06

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici u petak bit će trostruko slavlje – svečano će se obilježiti 20. obljetnica Muzeja Hrvatskog zagorja, 40. obljetnica Muzeja seljačkih buna te 440. obljetnica Seljačke bune

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici u petak bit će trostruko slavlje – svečano će se obilježiti 20. obljetnica Muzeja Hrvatskog zagorja, 40. obljetnica Muzeja seljačkih buna te 440. obljetnica Seljačke bune.

Spomen na spomenik

Jubilej spomeničkog kompleksa posvećenog Seljačkoj buni obilježava se pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. U sklopu programa koji počinje u 18.30 sati u Muzeju seljačkih buna bit će otvorena dokumentarno-likovna izložba „Spomen na spomenik\", autora mr. sci. Davorina Vujčića, u kojoj je tekstom, fotodokumentacijom i skulpturama ispričana priča o spomeniku Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, majstora kipara Antuna Augustinčića na brdu Samci. U suradnji s Hrvatskom poštom tom će prigodom biti promovirana i prigodna marka izdana uz obljetnicu Seljačke bune. U sklopu izložbe bit će prikazani reportažni prilozi Hrvatske televizije o nastanku spomenika te dokumentarni film \"Rođenje nekog spomenika\" RTV Slovenije. Audiovizualni doživljaj godine u Krapinsko-zagorskoj županiji održat će Gubec teatar u 20 sati, koji je pripremio multimedijalni \"maping\" pomoću kojeg će spomenik Matiji Gupcu oživjeti na do sada neviđeni način, s bogatstvom vizualnih efekata i umjetničkim 3D videom.

Krležu govori Vid Balog

Budući da je djelo Antuna Augustinčića zasnovano dijelom na Baladama Petrice Kerempuha, odabrane stihove iz tog djela interpretirat će Vid Balog, zajedno s tekstom Habdelićeva prikaza Seljačke bune i izborom tužbe protiv Tahyja. Animacijom pojedinih prikaza na spomeniku udahnut će se novi život likovima, a koristit će se materijali iz arhiva Muzeja te snimke iz filma Seljačka buna 1573. Vatroslava Mimice.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije