Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svećenikova djeca

Na top 5 najgledanijih filmova čak su tri Brešanove komedije

Svećenikova djeca
21.01.2013.
u 20:01

“Drago mi je da publika reagira, ali kada radim film ne mislim o tome što publika voli pa ne znam kojega će žanra biti moj sljedeći film, kaže Brešan

Nakon osamaenset dana prikazivanja u kinima nova komedija Vinka Brešana postala je četvrti film u povijesti nove hrvatske kinematografije koji je prešao čarobnu brojku od 100 tisuća gledatelja. Posebna je zanimljivost da su dva od tri preostala filma koji su u tome uspjeli također njegovi.

Na vrhu top liste još uvijek stoji “Kako je počeo rat na mom otoku” s 300 tisuća gledatelja, drugi je Hribarov film “Što jer muškarac bez brkova”, treći “Svećenikova djeca”, a četvrti opet Brešanov “Maršal”.
Hrvati očito vole komedije i značajno jedino reagiraju, što nije nimalo neobično, samo je pitanje može li taj žanr izvući hrvatsku kinematografiju iz gliba lošeg imidža i predrasuda koje o njoj vladaju kod većine Hrvata.
- Humor je uvijek lokalan, bio on iz Teksasa ili Švedske, zato je prirodno da više ljudi reagiraju na tu vrst filmova. A o tome koliko je taj lokalni humor uspješno napravljen, ovisi i to koliko će biti univerzalan - kaže Brešan koji unatoč ovom uspjehu ne zna kojega će žanra biti njegov sljedeći film:

- Kada sam radio “Kako je počeo rat na mom otoku” dugo prije toga nitko nije radio komedije, valjda je “U raljama života” bila posljednja komedija prije toga. Komedije nisu baš u tradiciji, a ja očito imam afinitet prema njima. Ali ne radim filmove kakve bi publika voljela gledati, ali mi je drago kada, kao u ovom slučaju, reagira tako dobro na ono što sam napravio. Zato mi je jako teško reći hoće li moj sljedeći film biti komedija, triler, drama ili mjuzikl.

 

TOP 5 NAJGLEDANIJIH HRVATSKIH FILMOVA

1  Kako je počeo rat na mom otoku (1996.)
Vinko Brešan
300.000 gledatelja

2  Što je muškarac bez brkova (2005.)
Hrvoje Hribar
152.379 gledatelja

3  Svećenikova djeca (2012.)
Vinko Brešan
108.251 gledatelja

4  Maršal (2000.)
Vinko Brešan
100.908 gledatelja

5  Koko i duhovi (2011.)
Daniel Kušan
83.748 gledatelja



Komentara 4

DO
dobravečerhr
22:44 21.01.2013.

Iskreno, "Svećenikova djeca" je obićno sr.nje od filma. Nije komedija, nije drama a bome niti ništa od ostalih žanrova. Jedino što ima je- marketing... Tko ne vjeruje neka riskira par sati svog vremena i neka ga pogleda.

Avatar Tiran
Tiran
08:26 22.01.2013.

Sačuvaj me Bože hrvatskog filma i srpskog rukometa

SE
serđo
10:51 22.01.2013.

zanimljivo, a meni je podatak da je redatelj amater brešan uvijek preporuka da ne gledam film.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije