Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret premijeri

Na sceni HNK Zagreb svjetska praizvedba Žižekove Antigone

Foto: arhiva HNK Zagreb
18.09.2019.
u 11:51

U petak 20. rujna u HNK Zagreb na programu je prva od ukupno pet ovosezonskih dramskih premijera. Riječ je o svjetskoj praizvedbi Antigone, drame koju je slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao posebno po narudžbi za zagrebački HNK.

Žižek svoju verziju Antigone skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, te gledateljima nudi tri moguća kraja tragedije. Dakle, svatko u publici sam odlučuje o sudbini suvremene Antigone, a biti će to filozofski i politički eksperiment koji će otvoriti pitanje opasnosti od globalnog terorizma.


Antigonu režira Angela Richter, njemačka redateljica hrvatskih korijena koja kaže kako je još kao mlada redateljica sanjala da će  jednog dana raditi u predivnom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

- Osjećam se kao da sam napokon došla doma u umjetničkom smislu, tvrdi Richter koja je u Hamburgu 2006. godine osnovala kazalište Fleet Street, a danas je stalna redateljica kölnskoga kazališta.

Uprizorenje Žižekove Antigone njena je prva režija u Hrvatskoj, a svjetski proslavljenog filozofa cijeni kao intelektualca te kao čovjeka koji se ne boji izreći i neke neugodne istine, što je danas rijetkost.
I klasična Antigona veliki je izazov za svakog redatelja, kreativan i glumački tim, a Žižekova verzija nudi neke posebnosti. On je osuvremenio tekst dodao mu  filozofiju, pop kulturu, današnja moralna i politička pitanja, a posebnost ove predstave krije se i u zahtjevnoj scenografiji koju Peter Baur postavlja u timu s video umjetnikom Jonasom Linkom.


Angela Richter je glavnu ulogu Antigone povjerila Ivi Mihalić, Luca Anić tumači Ismenu, Kreonta utjelovljuje Mislav Čavajda, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe dok je nacionalna prvakinja Alma Prica utjelovila proroka Tiresiju. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije