Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lado u Kanadi

Na pozornici Roy Thomson Halla nedostajala je samo Aretha Franklin

kanada
(dd)
02.11.2009.
u 15:02

Za dva se koncerta ovih dana u Roy Thomson Hallu u Torontu tražila ulaznica više. Prvi je održan u petak kada je ansambl Lado na kraju sjevernoameričke turneje održao nastup pred 2800 ljudi.

Za dva se koncerta ovih dana u Roy Thomson Hallu u Torontu tražila ulaznica više. Prvi je održan u petak kada je ansambl Lado na kraju sjevernoameričke turneje održao nastup pred 2800 ljudi.

Drugi će 8. studenoga izvesti kraljica soula Aretha Franklin. A da je ta velika pjevačica došla na Ladov koncert, mogla se uvjeriti da je međimurska pjesma “Malo Međimurje” u obradi Bože Potočnika otpjevana u najboljoj maniri soula.

A u maniri jednog od najboljih folklornih ansambala na svijetu u najboljim dvoranama Toronta, ali i Montreala, New Yorka, Chicaga, Clevelanda, Pittsburgha i Washingtona, ladovci su izveli svoj pomno birani program koji bi im trebao otvoriti vrata za stalnu koncertnu prisutnost na američkom kontinentu.

Posebnost ovog gostovanja bila je u tome što je Lado nastupao u službenim programima velikih dvorana kao što su Lincoln centar, Harris Theater ili velebni Place des Arts u Montrealu. To su dvorane uglednih orkestara i opernih ansambala koje imaju stalnu publiku, pa su hrvatske plesove i pjesme ovih tjedana slušali brojni hrvatski iseljenici, ali i još brojnija i dobro upućena američka i kanadska koncertna publika.

A pred njima je Lado itekako položio ispit. I nisu ovacije dobile samo popularne koreografije poput podravskih svata i prigorskih plesova te posvuda omiljenog linđa, nego i primoštensko kolo, kao i točka “Ej, sviraj, Pavo” Krunoslava Šokca koja, primjerice, još nije imala zagrebačku premijeru.

Prelijepe nošnje (napose osebujnog Suska ili baranjska bijela nošnja), zanimljivi i sjajno svirani instrumenti te ponajviše decentni pristup izvornom folkloru koji njeguje Zagrebačka škola folklora, a onda i Lado pod vodstvom Ivana Ivančana mlađeg, osvojili su srca američke i kanadske publike. Bila je to turneja dostojna Ladove jubilarne godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije