Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPK 2020

Na otvorenju godine u Rijeci 500 izvođača i 70 događanja

20.01.2020.
u 08:27

Središnji program otvaranja u riječkoj luci režira Dalibor Matanić. "Opera industriale" nastala je prema glazbenom predlošku riječkoga glazbenog dvojca JZMZ - Josipa Maršića i Zorana Medveda, u orkestraciji Frana Đurovića.

U cjelodnevnom programu otvaranja Europske prijestolnice kulture (EPK) 1. veljače 2020. u Rijeci sudjelovat će oko 500 izvođača u 70 događanja na 30 lokacija u središtu grada, a središnji program je izvedba "Opere industriale" u riječkoj luci, najavljeno je u subotu u Rijeci.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je na konferenciji za novinare da će Rijeka toga dana biti jedan od najzabavnijih i najživljih gradova, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire u Europi.

"Već dugo nismo doživjeli da više od 40 umjetničkih organizacija, udruga, poduzetnika, pojedinaca ustanova i institucija sudjeluje zajednički u jednom programu", dodao je. Obersnel je kazao da ga veseli entuzijazam građana koji su se odazvali javnom pozivu za sudjelovanjem u otvorenju i izrazio nadu da će to pokazati energiju kojom će Rijeka živjeti cijelu godinu EPK.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020, organizatora projekta EPK, Emina Višnić, pozvala je Riječane i goste da dođu na program otvaranja, koji se, osim te subote, 1. veljače, širi i na cijeli vikend, jer će se u petak, 31. siječnja, u MMSU otvoriti velika izložba suvremenog umjetnika Davida Maljkovića.

Na dan otvorenja, 1. veljače, ujutro u 7 sati počet će prvi programi druženjem u Cafe baru Skradin i 'antiturističkim turama autobusom', koje će voditi glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić. Slijedit će brojni glazbeni i plesni nastupi, performansi, izložbe na otvorenom i druga događanja na ulicama i trgovima središta Rijeke.

Protokolarni dio otvorenja odvijat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ivana pl. Zajca poslijepodne. Predstavnik Europske komisije uručit će Rijeci plaketu Europske prijestolnice kulture, a očekuje se dolazak diplomatskog zbora, predstavnika Vlade Republike Hrvatske, 16 ministara kulture zemalja EU i predstavnika dosadašnjih i budućih EPK, najavljeno je.

Središnji program otvaranja u riječkoj luci režira Dalibor Matanić. "Opera industriale" nastala je prema glazbenom predlošku riječkoga glazbenog dvojca JZMZ - Josipa Maršića i Zorana Medveda, u orkestraciji Frana Đurovića.

U programu koji donosi 'zvuk, glazbu i buku', efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažnim simbolima Rijeke i Europe, kako je najavljeno, sudjelovat će više od 120 izvođača. Tu su DB Indoš - Kuća ekstremnog glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima, potom atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču - Mieskuoro Huutajat, riječki mješoviti zbor Jeka Primorja, orkestar gudača i puhača, 20 riječkih gitarista i 10 bubnjara, ali i plesači i 'radnički orkestar brusilica, varioca i iskri'. Narator i voditelj je pjevač Damir Prodanović Prlja.

Kako je rekao jedan od autora Josip Maršić, glazba je mješavina komornih dijelova i bučnih i neugodnih elemenata.

Dalibor Matanić kazao je da je središnje mjesto izvedbe opere na De Franceschijevom gatu, ali da je predviđeno da se izvedba širi i na okolno područje luke i da se aktivira i publika. Tako se, primjerice, na glavni lukobran Molo longo, pozivaju roditelji s djecom, kako bi im se podijelilo više stotina zvona, kojima se uključuju u izvedbu u jednom trenutku.

Matanić je ustvrdio da je riječko otvaranje mnogo kompleksnije nego ona prethodnih gradova Europskih prijestolnica kulture. "Očekujemo stvaranje sinergije izvođača i publike i da ljudi zavole kulturu više nego što misle da to čine. Cilj nam je da se napravi grotlo u riječkoj luci i uzvišena večer", rekao je.

Nakon središnjeg programa, u šatoru postavljenom na Titovom trgu, klubovima u gradu i riječkim trgovima nastavit će se cjelonoćna zabava uz nastupe DJ-a, među kojima se izdvaja Nicky Siano iz Studia 54, jedan od pionira glazbene scene New Yorka 70-tih godina, te rock i pop koncertima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije