Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Folklor

Na Lastovu opet spališe Turčina

Poklade
Arhiva VL
12.03.2011.
u 16:14

Vjeruje se da je običaj nastao potkraj 15. stoljeća, u doba kad su katalonski gusari napali susjednu Korčulu

Ništa nije moglo spriječiti Lastovce da umlate i spale nesretnog Turčina. Prvo su ga posjeli na crnog magarca, te svirajući liru, pjevajući i plešući s mačevima proveli kroz selo. Potom su triput culjali, odnosno spustili Turčina niz 250 metara dug konop razapet između sela i Pokladareve grže, vrha obližnjeg brda, te ga naposljetku ritualno spalili. Prethodno su mu skinuli odjeću, ali ne kako bi ga osramotili – jer lutka se nema čega stidjeti – već da tursku opravu iskoriste i dogodine na Pokladni utorak, kada će se spaljivanje, važan događaj u životu male lastovske zajednice, po tko zna koji put ponoviti. Taj je dan toliko poseban da podne zvoni već u 11 sati, ne bi li pokladari dobili vremena za preodijevanje u svečanu nošnju.

Vjeruje se da je običaj nastao potkraj 15. stoljeća, u doba kad su katalonski gusari napali susjednu Korčulu, te na Lastovo poslali glasnika i zatražili predaju otoka. Digla se oluja i potopila napadače, a ozareni Lastovci iskalili su se na zarobljenom glasniku. Gusari više nisu svraćali, kao uspomena na njih ostala je lutka punjena slamom, i pijeskom s groblja. S vremenom je dobila ime i izgled Turčina – tamnoputog, brkatog, s perčinom, fesom i rupom za cigaretu u ustima. Uz vizualne, radilo se i na zvučnim efektima, na svog su Turčina Lastovci počeli stavljati zamotuljke punjene barutom koji eksplodiraju dok se lutka spušta niz konop, pa odzvanja cijelo selo, građeno u obliku amfiteatra. Kad nesretni Turčin sleti, još ga i umlate drvenim mačevima. Mačevi su nekoć bili metalni, sve dok jednom zgodom, u žaru plesa, nisu počeli frcati prsti pokladara. Za razliku od korčulanske moreške, Lastovci plešu s mačevima samo jednom godišnje, i to obično u hladnoj veljači, na otoku usred Jadrana, do kojeg trajekt vozi pet sati. Dovoljno da lastovski poklad bude sačuvan u originalu, kao zaslužena nagrada svakom upornom putniku. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Časna seka
Časna seka
17:41 13.03.2011.

Turčin htio u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije