Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRŠENJE UMJETNIČKIH SLOBODA

Na Instagramu cenzuriraju žene i umjetnike, profit određuje pravila

Foto: Privatni album
1/2
29.05.2018.
u 14:26

Fotografkinji iz Slavonije koja živi u Dublinu nakon medijske bure profil je vraćen, ali ostaje problem dvostrukih online mjerila

U posljednje vrijeme dogodilo se niz bizarnih slučajeva cenzure u kojima je Instagram ugasio profile korisnicima koji su objavili sliku “Podrijetlo svijeta” Gustavea Courbeta iz 1866. ili Venere iz Willendorfa stare 30.000 godina.

Slično se dogodilo i poznatoj fotografkinji Dragani Jurišić, Brođanki s irskom adresom, 24 sata nakon što je objavila svoju fotografiju nage irske umjetnice Caoimhe Lavelle, a koja je dio projekta “100 muza” koji priprema za izložbu u Crawford Art Gallery. Nije pomoglo ni što je prije objave samocenzurirala grudi modela prekrivši ih listom. Blokirana je bez najave čime joj je uskraćen pristup podacima koje je pohranjivala sedam godina, a profil je koristila i kao digitalnu arhivu pomoću koje komunicira s 8500 pratitelja pa i sa svojim studentima.

Bez najave i objašnjenja

– Objavljena slika ne krši baš nikakva pravila. Zato sam u početku pomislila da mi je profil hakiran i to sam prijavila. S vremenom su mi poslali generički mail da mi je profil blokiran zbog kršenja pravila korištenja. Nisu specificirali o kakvom se kršenju radi pa sam kontaktirala s voditeljem službe za fotografije na Facebooku koji je pojasnio da mi je račun ukinut zbog objavljivanja golotinje. Kada sam zamolila da mi vrate moje podatke, odbili su. To je bilo posebice razočaravajuće. I tu nije kraj. Spornu sliku objavila sam i na Facebooku kako bih ukazala na licemjerje koje mi se dogodilo, nakon čega sam 24 sata bila blokirana i na toj platformi. To je kršenje moje umjetničke slobode. Ispada da se otvaranjem računa na tim platformama odričemo prava na svoje podatke na kojima oni u biti zarađuju – kaže Dragana o incidentu koji je zbog njezine umjetničke vidljivosti zapalio inozemne medije pa joj je šest dana nakon ukidanja profil ipak vraćen. Zacijelo da se priča ne bi širila. No to ne umanjuje problem dvostrukih mjerila na društvenim mrežama koji taj slučaj potvrđuje. – Taj incident ozbiljno je poljuljao vjeru umjetnika u Instagram kao idealno mjesto za razmjenu kreativnih ideja jer očito je da vam podaci mogu biti izbrisani bez upozorenja i bez prava da ih dobijete natrag – kaže Jurišić i nastavlja:

Diskriminacija tijela

– Što se tiče dvostrukih mjerila, prijateljica je pokušala prijaviti Instagramu profil fotografa, muškarca, sa “soft porn” sadržajem puno eksplicitnijim od ičega što sam ja objavila i njihov odgovor bio je da ne krši nikakva prava. Zapanjujuće! Očito Instagram cenzurira umjetnike i žene. Na ovom iskustvu naučila sam da treba “downloadati” svoje podatke s mreža jer bih sve izgubila da nije bilo javne reakcije na slučaj, da na mrežama manjka transparentnosti poslovanja, da su na Instagramu neke bradavice dopuštene, a druge nisu. I dok su mreže pune seksualnih sadržaja koji donose profit – zabrana ženske bradavice u umjetnosti ne znači drugo doli netrpeljivost prema ženama. Ako se te platforme zalažu za jednakost među spolovima, kako sebi i svojim korisnicima mogu objasniti takvu diskriminaciju ženskog tijela?

Dragana Jurišić svjetsku slavu stekla je knjigom i serijom fotografija “YU: The Lost Country”, o kojoj su pisali Guardian i BBC. U projektu se vraća u domovinu u kojoj joj je djetinjstvo uništeno ratom, iz koje kao kći Hrvata i Srpkinje odlazi 1999. Tri je puta putovala zemljama nastalim raspadom Jugoslavije, od Zagreba i Splita do Sarajeva, Beograda i Podgorice istražujući što je ostalo od bivše zemlje. Danas je, kaže, sretna u Irskoj, u kojoj nacionalno Umjetničko vijeće velikodušno podupire njezin rad, a radovi joj se nalaze u nacionalnoj galeriji. Opći egzodus mladih iz Hrvatske potpuno razumije.

– Mladi, posebice iz regije iz koje potječem, nemaju mogućnost zaraditi za dostojan život. Nezaposlenost, korupcija i slijepi nacionalizam dobar su razlog za odlazak – zaključuje i dodaje da upravo dovršava novu knjigu, a skandal s Instagramom planira pretočiti u novi projekt.

1/8
Ključne riječi

Komentara 1

IL
ilijan
15:40 29.05.2018.

Svi koji stavljate na profil kad idete kakati niste normalni i neka vam uzimaju podatke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije