Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVALI

Na filmskom festivalu u Sarajevu čak 21 film hrvatskih umjetnika

Andrea Štaka redateljica
16.08.2014.
u 13:49

Sarajevo se nametnulo kao najveći i najjači festival u regiji, s posebnim naglaskom na premijere najboljih filmova iz regije

     Sinoć je otvoren 20. Sarajevo film festival, najveći i najjači festival u regiji na kojem se među 200 naslova iz cijeloga svijeta ove godine prikazuje čak 21 hrvatski film.

Gala projekcijom filmskog omnibusa “Mostovi Sarajeva” bit će otvoren Natjecateljski program igranog filma, u kojem se kao jedini hrvatski film ističe manjinska koprodukcija “Cure-život druge” Andree Štake (na slici).

Njezin film prvu će projekciju imati već danas, kao i “Otok ljubavi” u režiji Jasmile Žbanić, također snimljen na hrvatskoj obali, koji se kao koprodukcija prikazuje u kategoriji bosanskohercegovačkog filma. Inače, oba filma prošlog su tjedna prikazana i na prestižnom međunarodnom festivalu u Locarnu, a njihove redateljice su jedna drugoj bile producentice. Osim “Otoka ljubavi”, kao bh. film u Sarajevu igra i dugometražni “Most na kraju svijeta” Branka Ištvančića te izvrsna kratkometražna “Kokoška” Une Gunjak, koja je prikazana i u programu Cannesa.

Kao pretpremijere u Sarajevu se prikazuju “Broj 55” Kristijana Milića, inače osvajač deset nagrada na Pulskom filmskom festivalu, te “Spomenik Majklu Džeksonu” Darka Lungulova, također prikazan u Puli, gdje je zauzeo treće mjesto po glasovima publike. U dokumentarnom natjecanju ove je godine čak pet hrvatskih filmova:

“Djeca tranzicije” Matije Vukšića, “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić, “Mitch-dnevnik shizofreničara” Damira Čučića, “Goli” Tihe K. Gudac i “Moj zanat” Mladena Matičevića.U kategoriji “Gosti predstavljaju” prikazuje se još devet kratkometražnih hrvatskih filmova. Osim filmova koji će se prikazati u programima Sarajeva, u edukativni program Talents Sarajeva ušli su glumci Katarina Strahinić, Iskra Jirsak i Ivan Ožegović, redateljica Ivana Škrabalo te scenaristi Višna Mamić, Ana Perčinlić i Višeslav Radić.U posebnu radionicu Pack&Pitch odabran je kratkometražni igrani film u razvoju Dan Republike producenta i scenarista Matije Drnikovića, nastao u sklopu projekta Palunko Hrvatskog filmskog saveza.     

>> Počinje balkanski Cannes

Komentara 1

SE
sestrićna
15:44 17.08.2014.

od tih hr umjetnika skoro da nema hrvata..njima su hrvati potrebni samo za dodjelu love kako bi oni mogli manipulirati hrvatima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije