Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevara u berlinu?

Na Facebooku bijesni rat protiv lažnih zvončara

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
1/5
03.02.2020.
u 14:22

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora u Berlinu su na međunarodnoj poljoprivrednoj manifestaciji Zeleni tjedan organizirali i prezentaciju hrvatskih narodnih običaja, te netočnim prikazom zvončara razljutili mnoge ljubitelje te tradicije.

Na najvećoj međunarodnoj poljoprivrednoj manifestaciji Zeleni tjedan u Berlinu gostovala je i Hrvatska, i to s velikim uspjehom, kako izvještava Ministarstvo poljoprivrede, no zbog nastupa Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić iz Zagreba gotovo je nastao kulturni skandal. 

Naime, u dijelu svog nastupa kojim su trebali promovirati hrvatske narodne običaje, članovi ansambla bili su maskirani u Halubajske i Brgujske zvončare. To je poprilično naljutilo prave udruge zvončara u Hrvatskoj te štovatelje te stare tradicije upisane i na listu UNESCO-ve zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Na sada je izbrisanoj objavi FA Ivan Goran Kovačić, zbog toga nastao pravi rat. 

- Ne znan ki more nes ovako grdo storit , i da mesto mačuki ima sekiru.. i da reče da su del jedne tradicije... primorja i nasega kraja... a znaju da nisu... i da nisu negder pročitali da su zvončari pod Unescovom zastiton.. - glasio je jedan od komentara koji ističe kako pravi zvončari ne nose sjekire, već mačuke, posebnu vrstu toljage ili batine. 

Foto: Facebook/RTL

- Ako ste već htjeli pokazati bogatu baštinu, onda ste trebali kontaktirati ljude koji znaju kako naši zvončari izgledaju, a ne se ovako izrugivati našoj tradiciji! - ljutito je izjavio jedan komentator.

Kako prenosi portal poduckun.net, iz FA Ivan Goran Kovačić u svemu tome ne vide ništa sporno

1/6

- Ovo su scenski primjeri folklora, a ne izvorna interpretacija baštine - rekao im je tajnik ansambla.

Veoma nezadovoljan bio je i Edvard Radan, predsjednik Udruge Brgujski zvončari i mačkare, koji je za portal izjavio: "Nije nam jasno kako se je netko usudio to učiniti i koji su bili razlozi. Je li se netko samo želio lijepo provesti u Berlinu pa je na račun naše tradicije dobio besplatan izlet, tko je sve ovo inicirao i odobrio – samo su neka od pitanja na koja još uvijek ne znamo odgovor, ali svakako ćemo saznati". 

Dio nastupa "zvončara" u Berlinu možete vidjeti i u videu koje je na svoj službeni Youtube kanal postavilo Ministarstvo poljoprivrede. 

Komentara 1

DU
Deleted user
16:05 03.02.2020.

Kako se glođu zbog sitne love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije