Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gjon Antoni

Na Bijenalu u Firenci sudjeluje hrvatski umjetnik

Skulptura Gjona Antonia
17.10.2019.
u 15:32

Na XII. Bijenalu u Firenci sudjeluje kao jedini predstavnik Hrvatske Gjon Antoni, riječki kipar i zlatar, poznat po izradi nakita “Morčić“. Bijenale se otvara u petak 18. listopada u povijesnoj tvrđavi Basso (Fortezza da Basso) i zatvara se 27. listopada.

“Florence Biennale“ jedna je od najopsežnijih svjetskih izložbi suvremene umjetnosti.  Na ovogodišnjem Biennalu suvremene umjetnosti  svoje radove predstavljaju umjetnici iz 76 zemalja svijeta, a svojom skulpturom je zastupljen i hrvatski umjetnik.

Međunarodni bijenale suvremene umjetnosti u Firenci radi na promicanju i vrednovanju umjetnika, nudeći mogućnost bavljenja umjetnošću i kulturom na međunarodnoj razini. Umjetnici – sudionici, su ambasadori mira i tolerancije, bez čega tu manifestaciju ne bi bilo moguće održavati, stoji u obrazloženju namjera idejnika Bijenala. Štovanje vrijednosti u različitosti, multinacionalna, multikulturalna i multidisciplinarna vrijednost, glavni su motiv Bijenala. 

 Ovogodišnja tema  posebno se fokusira na djelo Leonarda da Vincija u povodu 500. godišnjice njegove smrti. XII. Bijenale želi na taj način pobuditi razmišljanje o velikom majstoru renesanse koji se smatra nenadmašnim genijem. Leonardova djela, koja su izvor inspiracije već pet stoljeća, prikazuju se kroz suvremene reinterpretacije umjetnika u različitim fazama karijere i s različitim kulturnim porijeklom, interesima i talentima.

Tijekom svakog izdanja Bijenala u Firenci međunarodni žiri sastavljen od znanstvenika, povjesničara umjetnosti i kritičara iz različitih zemalja dodjeljuje nagradu “Lorenzo il Magnifico” najboljim umjetnicima koji izlažu svoje radove. Ta nagrada evocira povijest Firenze u doba sjaja umjetnosti, u vrijeme Lorenza de’Medicija (1449-1492). 

Umjetnici se natječu u različitim kategorijama; crtanje, kaligrafija i tisak, slikarstvo, miješani medije, skulptura, keramička umjetnost, tekstilna umjetnost, umjetnost nakita, fotografija, novo Media Art, Video Art, Umjetnost instalacije i Art izvedbe. Program XII. biennala uključuje i brojna popratna događanja koja nadopunjuju glavnu izložbu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije