Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekti inkluzivnosti

MSU prilagodit će sadržaj slabovidnim, slijepim i osobama s teškoćama čitanja

Borna Filic/Pixsell
12.11.2020.
u 13:32

MSU uz mnogo izložaba na redovnom programu sudjeluje i u više inkluzivnih aktivnosti i projekata kojima približava svoje muzejske sadržaje i zbirke što širem krugu publike, uključujući i slabovidne i slijepe posjetitelje, te posjetitelje s teškoćama čitanja.

Procjenjuje se kako je u Hrvatskoj više od pola milijuna slabovidnih i slijepih te osoba s teškoćama čitanja pa Muzej suvremene umjetnosti (MSU) provodi tri projekta kako bi njima i što širem krugu publike približio svoja izvrsna umjetnička djela i neprocjenjive muzejske zbirke.

Riječ je o tri projekta - "Drukčiji i jednaki" koji je krovni inkluzivni projekt MSU-a, EU-projektu "BEAM UP - Blind engagement in Accessible Museum Projects" koji uključuje slijepe osobe u pristupačne muzejske projekte (PRISTUP), te o implementaciji softverskoga dodatka Omoguru za osobe s teškoćama čitanja na mrežne stranice MSU-a, priopćio je u četvrtak taj muzej.

Krovni inkluzivni projekt MSU-a "Drukčiji i jednaki" trenutačno uključuje suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba Vinko Bek i s Klubom "Vjeverica", osnovanim u sklopu Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba.

Projekt vodi Daniela Bilopavlović Bedenik, a u sklopu njega provodi se više inkluzivnih programa, pa je tako tijekom 2020. nastao i novi model pristupa i prilagodbe muzejskih sadržaja osobama s invaliditetom.

MSU u suradnji s Centrom Vinko Bek potiče uključivanje osoba s teškoćama vida. Kroz program rehabilitacije koji se provodi u tom centru grupa korisnika posjećuje MSU, te sudjeluje u vodstvima i radionicama temeljenim na iskustvenom doživljaju.

Suradnja s MSU-om za Klub "Vjeverica" pak znači i njihovo prvo sudjelovanje na projektu prilagodbe muzejskih sadržaja. Riječ je o pionirskim projektima temeljenima na razumijevanju, doživljaju i percipiranju umjetnosti kroz emocije i osjetila (sluh, dodir, miris), te povezivanju vidljivog i nevidljivog kroz razgovornu terapiju.

Početkom listopada ove godine MSU je počeo provoditi i međunarodni EU projekt BEAM UP koji se financira iz programa Kreativna Europa, a nastavak je nedavno završenog EU projekta VIBE - Voyage Inside a Blind Experience / Putovanje kroz slijepo iskustvo, u sklopu kojega je osmišljena i predstavljena izložba apstraktne suvremene umjetnosti prilagođena osobama s oštećenjem vida.

Kako je istaknuto, sadašnji projekt ide i korak dalje pa ne samo što predstavlja sadržaj prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, već ga i osmišljava te stvara zajedno s njima.

Voditeljica projekta je Ana Škegro, a tijekom narednih mjeseci radna skupina MSU-a u kojoj su muzejski djelatnici, osobe s oštećenjima vida, te stručnjaci za rad s njima narednih mjeseci odabirat će i prilagođavati muzejski sadržaja slijepim i slabovidnim osobama.

Predstavnici radnih skupina projektnih partnera iz više zemalja sudjeluju i u međunarodnom dijelu projekta kojemu je cilj razmjena ideja i iskustava, te stjecanje novih znanja o načinima približavanja suvremene umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama. 

Kulminacija višemjesečnoga rada na projektu BEAM UP je izložba suvremene umjetnosti čiji će izlošci biti pristupačni i prilagođeni velikom broju posjetitelja, a prvenstveno osobama s oštećenjem vida. Projekt se provodi tijekom 30 mjeseci - do 31. ožujka 2023., a ukupan proračun je 368.872 eura, od kojih MSU investira 73.478,51 eura.

Projekt provodi Atlante Servizi Culturali iz Italije u partnerstvu s MSU-om, milanskim Institutom za slijepe i Galerijom The Glucksman Sveučilišta College Cork iz Irske.

Na mrežnim straniama MSU-a dostupan je i softverski dodatak Omoguru - praćenje MSU weba koji olakšava praćenje online sadržaja MSU-a slabovidnim osobama, osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja.

Korisnici tako mogu upravljati veličinom i debljinom tipografija, proreda, razmaka, bojom pozadine i drugim atributima teksta na način koji im olakšava čitanje. U vrijeme kada je fizičko prisustvo programima MSU otežano, softverski dodatak Omoguru čini im dosupnijim dio sadržaja muzeja. Ovaj widget rješenje je hrvatske start-up kompanije Omolab. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije