Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dom kulture

Mozaični pod za pozornicu grafičarke stvorile u samo tri dana

ivanic01
16.05.2010.
u 19:00

Uza zid zgrade Doma kulture u Ivanić Gradu posadit će se jedna biljka penjačica, tako da ova šarena podnica dobije svoje jednobojno zeleno zaleđe, protumačila nam je ravnateljica Palma Klun Posavec

- Novostvoreni mozaik dio je javnoga trga, mali podest izrađen od keramičkih pločica u tridesetak boja. Uza zid zgrade Doma kulture u Ivanić Gradu posadit će se jedna biljka penjačica, tako da ova šarena scena ima svoje jednobojno zeleno zaleđe, protumačila nam je ravnateljica Palma Klun Posavec najnoviju intervenciju u Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić Gradu. Prvo je to trebao biti mozaik na podu Art caffea, a onda je sve preraslo u komornu pozornicu koja će se koristiti za različite priredbe.

 

 

Pločice za vješte ruke

 

- Ovo je sjajno iskustvo. Drago nam je što smo ove godine sudjelovale u izradi mozaika, uglas su nam rekle Mia Vučić i Katarina Bukal, asistentica i diplomantica na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a u klasi prof. Nevenke Arbanas. Ovo je peti put da prof. Arbanas vodi svoje studente grafike u Ivanić Grad. Lani su surađivali s drvnom industrijom Novoselec u izradi drvenih klupa koje su postavljene za ribiče uz Lonju, prije toga su izradile umjetničku knjigu, a njihovi su radovi i u krugu oko poznatoga lječilišta Naftalana. Prolaznici koji su zavirivali među njihove pločice koje su prema točnim crtežima lomile i rezale vješte ruke pofesionalnih majstora keramičara koji su rad u kupaonici i hodniku zamijeliti pomaganjem umjetnicama. Kao što su sudentice i grafičarke učile od majstora, još su više oni  naučili od mladih kreatorica i obećali da će u praksi složiti neku "šareniju" kupaonicu ili zidnu sliku od običnih keramičkih pločica.

Slobodan rukopis

 

Cijeli je projekt sjajno osmišljen i odvija se korak po korak prema ideji arhitektice Jagode Leiner koja je projektirala plato ispred Doma kulture. Sve što su studentice radile, od skice i kartona prema kojima su sklopljeni konačni mozaici, videokamerom je zabilježio Dario Smetiško. Cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom grada i uz podršku gradonačelnika Borisa Kovačića. Zadovoljni su i građani koji su hrabrili studentice u poslu.

- Studentice grafike i poslijediplomantice svladale su sve grafičke tehnike, a terenska nastava omogućava im da se okušaju u nečem novom, što ne rade na ALU. Arhitektica Jagoda Leiner već je uredila dio platoa ispred Doma kulture. Da bi dovršila trg, trebala joj je jedna pozornica. Angažirali smo 11 studentica na izradi mozaičnog poda koji će moći oprati kiša, jer je od najboljih keramičkih pločica, kaže mentorica Nevenka Arbanas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije