Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOTOVUNSKI FESTIVAL

Gromovi otjerali gromove

27.07.2017.
u 12:46

Festival je otvorila argentinsko-španjolska crna komedija 'Počasni građanin' o argentinskom nobelovcu koji se vraća u rodni grad

Samo dva dana nakon završetka 64. Pulskog filmskog festivala, u obližnjem srednjovjekovnom gradiću Motovunu otpočeo je devetnaesti po redu Motovunski filmski festival. Ove će godine tradicionalno entuzijastičkoj publici u Motovunu prikazati čak 125 filmova, a među njima su i pobjednici Cannesa i Pule.

U petak će tako u Motovunu biti održana motovunska premijera igranog filma “Kratki izlet” talentiranog filmskog autora Igora Bezinovića koji se dijelom odvija baš na Motovunskom filmskom festivalu svjedočeći njegov mladenački, razbarušeni i neformalni duh.

Gromove koji su se nadvili nad Motovun otjerao je tradicionalni pljesak gromova poznat kao zaštitni znak navijača islandske nogometne reprezentacije budući da je ove godine Island zemlja partner motovunskog festivala. Tako će u Motovunu gostovati redatelji Friðrik Þór Friðriksson, Rúnar Rúnarsson, producentica i članica žirija Anna María Karlsdóttir te producent Grimar Jonsson.

A prve večeri brojna publika mogla je vidjeti argentinsko-španjolsku crnu komediju “Počasni građanin” koju su režirali Gastón Duprat i Mariano Cohn. Film je lani prikazan u Veneciji, a bio je i na brojnim drugim festivalima. Film se bavi argentinskim književnikom ovjenčanim Nobelovom nagradom kojeg pozivaju u rodni grad kako bi ga trijumfalno proglasili počasnim građaninom. Ali boravak slavnog sugrađanina u maloj sredini o kojoj piše u svojim slavnim romanima i u kojoj nije bio od rane mladosti izaziva brojne nesporazume... Za ulogu nobelovca Mantovanija Oscar Martinez nagrađen je u Veneciji.

Glavni festivalski program, čiji su selektori Milena Zajović i Jurica Pavičić, donosi dvadesetak filmova, od kojih njih jedanaest konkurira za glavnu motovunsku nagradu Propeler.

Tu su tako “Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljima” Claire Denis, “Vestern” Valeske Grisebach, “Pravi momak za Mary” Darrena Thorntona, “Sveti zrak” Shadyja Sroura, “Glasnije od oružja” Miroslava Sikavice, ali i već spomenuti Bezinovićev “Kratki izlet” koji je nastao na temelju istoimenog istarskog romana Antuna Šoljana. U konkurenciji za nagradu neće biti ni pobjednik u Cannesu “Trg” Rubena Őstlunda, kao ni film “Tragovi” Agnieszke Holland i Kasie Adamik koji je dobio Srebrnog medvjeda u Berlinu. Slavna poljska redateljica Agnieszka Holland, koja nije propustila ni otvaranje festivala gdje se najviše družila s Rajkom Grlićem, ovogodišnja je dobitnica ugledne nagrade Maverick.

Nagradu Pedeset godina za umjetnike koji imaju filmsku karijeru dulju od pola stoljeća ove je godine dobio iskusni filmski redatelj i književnik Bogdan Žižić. Njegova dva igrana filma “Kuća” i “Ne naginji se van” dobila su svojedobno pulsku Zlatnu arenu, a Žižić je cijenjen i kao autor beskompromisnih i promišljenih dokumentarnih filmova, kao što su to “Jasenovac”, “Poplava” ili “Udar na sjećanje”, o uništavanju partizanskih spomenika u suvremenoj Hrvatskoj.

Među gostima festivala je i intrigantni hrvatski kazališni redatelj koji svoje angažmane sve više seli u Njemačku Oliver Frljić, koji je i član žirija, i to uz Mašu Aljehin, bivšu članicu ruske grupe Pussy Riot. Maša je s još dvjema članicama benda 2012. godine osuđena na dvije godine zatvora zbog “huliganizma motiviranog vjerskom mržnjom” nakon performansa u moskovskoj sabornoj crkvi. U žiriju su i bivši ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, islandska producentica Anna María Karlsdóttir i makedonska spisateljica Rumena Bužarovska koju odlično poznaje i hrvatska publika. Jedna od zanimljivosti programa je i koncertna projekcija suvremenog nijemog filma “Tuvalu” za koji su glazbu skladali Ivana Mazurkijević i Damir Martinović Mrle te će je i uživo izvesti tijekom projekcije filma.

Prvi gost programa Netočno u podne bio je član Leibacha Ivan Novak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije