Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Montažstroj "A geje je revolucija, stoko?" izvodi u Rijeci

Scena iz predstave
Foto: Pixell
05.02.2015.
u 19:00

Predstava propituje mogućnost društvenog bunta koju je iznjedrio glazbeni album "Paket aranžman" i jugoslavenski novi val iz 80-ih godina prošloga stoljeća

Montažstroj s predstavom "A gdje je revolucija, stoko?", svojom najnovijom uspješnicom, u subotu 7. veljače gostuje u Rijeci, u  HNK Rijeka. Nakon što ih je riječka publika imala prilike upoznati čak dva puta, prvi puta s predstavom "Srce moje kuca za nju" (2010.) i s predstavom "55+" (2012.) sada stižu s predstavom s kojom je umjetnički kolektiv Montažstroj obilježio 25 godina postojanja, a nakon zagrebačkih premijernih izvedbi ispraćenih ovacijama publike.

"A gdje je revolucija, stoko?" propituje mogućnost  društvenog bunta koju je iznjedrio glazbeni album "Paket aranžman" i jugoslavenski novi val iz 80-ih godina prošloga stoljeća. Predstava propituje i povezuje 30 godina naše zajedničke stvarnosti od vremena kada se još mislilo da glazba i umjetnost mogu doprinijeti društvenim promjenama, do danas, kada je diktat profita opće mjesto društvenog konsenzusa. Ova poučna predstava razgolićuje mehanizme cenzure i autocenzure uvjetovane nezasitnom željom za novcem, propitujući spremnost svakoga od nas pojedinačno da damo svoj zalog revolucionarnoj društvenoj promjeni.

Predstava "A gdje je revolucija, stoko?" praizvedena je u rujnu 2014. godine na beogradskom festivalu Bitef nakon čega je gostovala i na subotičkom festivalu Desire Central Station.

Nakon predstave "A gdje je revolucija, stoko?" bit će organizirana tribina "Od svjetonazorskih sukoba do klasne borbe" na kojoj ćemo se baviti pitanjem utjecaja javnih institucija na svijest o klasnoj borbi, odnosno ekonomskim nejednakostima u kojima živimo. Zašto svjetonazorska pitanja koja se tiču nacionalnog i vjerskog identiteta snažno odjekuju javnim prostorom dok se pitanja poput ekonomskog fašizma guraju pod tepih? Na koji način kazalište kao institucija može pridonijeti da se ta pitanja uvedu u širu javnu raspravu? Koje su političke posljedice takve akcije?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije