Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U prodaji prva knjiga niza o umjetnicima

Monografija Vlahe Bukovca na kioscima!

Vlaho Bukovac
15.11.2009.
u 21:54

Večernji edicija kao prvu knjigu svoje nove serije “Hrvatski moderni slikari” od ponedjeljka na kioske šalje monografiju “Vlaho Bukovac”.

Nije moglo biti bolje odabrano! Dok u Haagu, kao dosad najpotpuniji, najbogatiji svjetski “izlog” umjetnikova opusa, od rujna ove sve do siječnja iduće godine traje velika izložba hrvatskoga slikarskog kozmopolita, umjetnika europskoga formata Vlahe Bukovca, Večernji edicija kao prvu knjigu svoje nove serije “Hrvatski moderni slikari” od ponedjeljka na kioske šalje monografiju “Vlaho Bukovac”.

Autor je monografije, kao i postava haaške izložbe, istaknuti hrvatski povjesničar umjetnosti Igor Zidić, za Bukovčev život i djelo jedan od najkompetentnijih stručnjaka u nas.

Uz obilje reprodukcija najpoznatijih Bukovčevih djela, razasutih po svjetskim i hrvatskim galerijama, ali i privatnim zbirkama, Zidićev tekst Bukovčev opus, u kojem supostoje osobine akademizma, realizma, impresionizma i simbolizma, smješta u pravi kontekst.

Kao stvaraoca koji je obilježio modernu hrvatsku umjetnost, Zidić Bukovca ne promatra kao “endemsku zvijezdu periferije, nego kao hrvatskog i europskog slikara”.

Dodana je i Bukovčeva životna kronologija u kojoj se rekonstruira dinamična biografija što se doslovce nudi za napetu filmsku priču.

Ključne riječi

Komentara 5

BT
bili-tartuf
00:02 16.11.2009.

a bilo je i vrime,..da se u Hrvatskoj \"otkrije\",..Bukovac,Medocic´,Crncíc´..itd.,..-bilo je puno Fratra i Crkvenih ljudi, slikara , kulturnih radnika, pisaca... koji su bili Zabranjeni u yugozlobiji...

OB
-obrisani-
00:55 16.11.2009.

Biagio Faggioni, taj veliki hrvatski slikar (aka Vlaho Bukovac) je rodjen kao Italijan....

OO
onako_ovlaš
08:52 16.11.2009.

Kupio sam knjigu,čini mi se izvrsno,možda i bolje od Taschena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije