Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
45. izdanje festivala

Monika Leskovar i Zagrebački solisti otvaraju Samoborsku glazbenu jesen

Foto: Romano Grozić
25.09.2020.
u 14:29

Jedan od najboljih hrvatskih glazbenih festivala ove je godine okupio osobito jaku reprezentaciju sjajnih hrvatskih glazbenika i zanimljive projekte

Monika Leskovar i Zagrebački solisti večeras, 25. rujna, otvaraju 45. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Na koncertu s početkom u 20 sati u samoborskoj Župnoj crkvi sv. Anastazije, uz izravan prijenos na radijskom i televizijskom Trećem programu HRT-a, svirat će se skladbe Bacha, Haydna i Beethovena. 

Jedan od najboljih hrvatskih festivala koji već desetljećima postavlja i održava kriterije glazbeničke izvrsnosti ove će godine, kao i sve ostale slične manifestacije u Hrvatskoj, biti održan bez gostovanja inozemnih umjetnika. Zbog te restrikcije, nametnute epidemiološkim mjerama, otpalo je i gostovanje međunarodnog komornog ansambla Esperanza koji je, uz ostalo, trebao praizvesti i pobjedničku skladbu natjecanja New Note, koje se devetu godinu zaredom održava u sklopu Samoborske glazbene jeseni. Međutim, žiri, koji su činili akademik Nikša Gligo, umjetnička voditeljica Esperanze Choushane Siranossian i umjetnički ravnatelj festivala Srećko Bradić, je obavio posao i pobjednikom proglasio poljskog skladatelja Przemysława Schellera kojem je već dodijeljen i novčani dio nagrade, a praizvedbe njegove pobjedničke skladbe "Little Match Girl" odgođena je za sljedeću jesen.

U sklopu Samoborske glazbene jeseni održat će se i već 17. natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, na kojem će se cjelovečernjim recitalima ove godine predstaviti pijanist Ivan Petrović-Poljak, harfistica Veronika Ćiković, pijanistica Mia Pečnik, flautistica Lucija Stilinović i harmonikašica Martina Jembrišak.

Prema već ustaljenoj lijepoj tradiciji, u večeri proglašenja ovogodišnjih pobjednika lanjski će pobjednici održati koncert s praizvedbom njima posvećene nove skladbe hrvatskog autora. To je Trio Eusebius koji čine violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković, a njihov pobjednički koncert na rasporedu je 29. rujna. Osim praizvedbe nove skladbe Silvija Foretića, oni su u svoj program uvrstili i djela još dvojice velikih suvremenih hrvatskih skladatelja Petra Bergama i Dubravka Detonija te Šostakovičev Klavirski trio br. 2 u e-molu.

Osim natjecanja Ferdo Livadić koje se održava u Galeriji Prica, svi se festivalski koncerti ove godine održavaju u crkvi sv. Anastazije u središtu Samobora. Tamo već sutra, 26. rujna, pijanist Lovro Pogorelić izvodi genijalne i silno zahtjevne Transcendentalne etide Franza Liszta. Jedinstveni glazbeni doživljaj i pothvat priredit će 1. listopada komorni sastav "Harlequin Art Collective" koji čine sopranistica Marta Schwaiger, flautist Dani Bošnjak, harmonikaš Stjepan Vuger, trombonist Alan Bošnjak te mladi vibrafonist Šimun Matišić. Oni će izvesti "Harawi – Pjesme ljubavi i smrti" Oliviera Messiaena. Riječ je o vokalnom ciklusu koji je veliki francuski skladatelj napisao za glas i klavir, a za ovaj neobičan sastav ga je aranžirao iznimno nadareni udaraljkaš i skladatelj Šimun Matišić.

Na radost vjerne publike, u Samoboru će i ove jeseni nastupiti genijalni Petrit Çeku sa svojim gitarskim triom Elogio u kojem uz njega sviraju Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić. Uz već izvođenu obradu Schubertova Četiri impromptua (op. 90), oni će na koncertu 3. listopada premijerno predstaviti Çekuov aranžman još jednog pijanističkog remek-djela za tri gitare: Beethovenovu Sonatu br. 15 u D-duru, op. 28.

Na kraju, oko Beethovena i njegove 250. godišnjice rođenja na kraju festivala će se u komorni ansambl okupiti sjajni glazbenici predvođeni koncertnim majstorom Zagrebačkih solista i Minhenske filharmonije Sretenom Krstićem. Zvjezdanu ekipu još čine hrvatski violinist iz elitnog društva Berlinskih filharmoničara Aleksandar Ivić, violist Aleksandar Milošev, pijanistica Martina Filjak, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, Ivan Nestić na kontrabasu, klarinetist Mihael Paar, fagotist Žarko Perišić i hornist Bánk Harkay. Na svom prvom koncertu 2. listopada svirat će Beethovenov Klavirski trio u D-duru, op. 70 br. 1 i Septet u Es-duru, op. 20, a 4. listopada će u velikom stilu zaključiti Samoborsku glazbenu jesen s još dvije antologijske komorne skladbe, Schubertovim Gudačkim kvintetom u C-duru i Mendelssohnovim Klavirskim sekstetom u D-duru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije