Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chloé Esposito

Moja je junakinja zapravo inačica Shakespeareova Jaga, stvorena za 21. stoljeće, uz puno seksa i zločina

20.09.2018.
u 11:55

Razgovor s britanskom književnicom za čije se romane 'potukao' Hollywood

Prije godinu dana objavljena je prva knjiga britanske autorice Chloé Esposito. Pitat ćete se, uz toliko knjiga svakog dana, zašto je ovo posebna vijest? Istina jest da knjiga ima puno, ali povremeno se pojavi neka koja potpuno promijeni žanr. Takva je knjiga – “Luda”, prvi dio trilogije o Alvini Knightly. U tom se romanu autorica poigrava s elementima chick-lita, ali i akcijskog krimića, a prepun je suludog humora te, gotovo tarantinovske razine šokiranja čitatelja, a na svoje će doći i ljubitelji vrućih scena seksa. S Chloé Esposito je razgovarao hrvatski urednik njezinih romana, iz izdavačke kuće Stilus, koja je nedavno objavila i nastavak, roman “Opaka”, a prevoditeljica je Mirela Prokeš.

Kako biste čitateljima u Hrvatskoj predstavili svoju trilogiju: “Luda”, “Opaka” i “Opasna za život”?

Meni osobno najdraži je opis Bryony Gordon, koja je napisala: „Nestala kakvu bi napisala Amy Schumer. Strašno zabavno!“ Tri romana prate život lude blizanke Alvine Knightly. Alvie je opaka antijunakinja i istinska moderna zlikovka. Neobuzdana, nezaustavljiva i nezaboravna. Ona obožava kršiti pravila, a njezine avanture započinju odlaskom u posjet sestri Beth u Taorminu. Alvie odluči ukrasti savršeni život svoje identične blizanke i nastaviti živjeti u toj ulozi. Ali koliko dugo će joj to uspijevati? I što će učiniti ako je uhvate? Cijela je trilogija smještena u London i Italiju, gdje slijedimo Alvinino suludo proputovanje, a svakom čitatelju obećavam mnogo seksa, droge i ubojstava te pregršt crnog humora.

Prvi roman serijala “Luda” iznimno je šokantan i zabavan, ali ima i ozbiljnu, mračnu crtu koja progovara o Alvininu djetinjstvu. Kako vam je uspjelo zamisliti tako različite perspektive i čudesno, s nevjerojatnom lakoćom, uklopiti obje u svoju priču?

Tijekom studija engleskog jezika na Oxfordu dosta sam proučavala Shakespearea i od njega mnogo naučila o tome kako strukturirati priče. On je uvijek suprotstavljao komično tragičnome, a kontrast između onog smiješnog i onog tužnog pojačava emocije. U Kralju Learu imamo patos ludog starog kralja koji usamljen umire, postavljen u suprotnost s dosjetkama Lude. U Macbethu urnebesno vulgarni vratar zbija šale o seksu u pijanom stanju tek nekoliko trenutaka prije nego što pronađu Duncanovo ubijeno tijelo.

Alvie je vjerojatno najluđi i najšokantniji ženski lik u komercijalnoj fikciji. Je li inspiracija bio netko koga poznajete?

Hvala na komplimentu! Alvie srećom nije nastala prema nekome koga poznajem! Utemeljena je na raznolikim zlikovcima i antijunakinjama književnosti. Na mnogo načina ona predstavlja suvremenu inačicu Jage iz Otela. Zanimalo me kako bi taj zlikovac izgledao u liku mlade žene koja živi u Londonu 2015. godine. Nadahnule su me i Amy Dunne iz Nestale te Rachel iz Djevojke u vlaku, ali željela sam da Alvie bude i duhovita. Stoga, ona progovara mračnim iako komičnim glasom, jer gore od samog ubojstva je kada taj svoj čin počinitelj smatra urnebesno smiješnim.

Alvie je kontradiktorna: duhovita i sumanuta, ali jednako tako izrazito perceptivna. Ona iznimno brzo razmišlja i vidi stvari koje bi mnogi ljudi propustili zamijetiti, voli klasičnu književnost, ali istovremeno je i stručnjakinja za pop-kulturu i modne brendove. S kojim se dijelom nje najviše možete poistovjetiti?

Ja sam Alvie podarila svoju ljubav prema književnosti, modi i popularnoj kulturi. No, ona je opsjednutija brendovima i slavnim osobama od mene. I definitivno je luđa od mene, jer mene opisuju kao „razočaravajuće razumnu“.

Alvinina najdraža razbibriga pisanje je tvitova Taylor Smith i Channingu Tatumu. Jeste li njihova obožavateljica u stvarnom životu? Zašto ste odlučili uklopiti pop-kulturu, tehnologiju i društvene mreže u svoje romane?

Volim Taylorinu glazbu i cijenim Channingov dobar fizički izgled, ali ne bih se nazvala njihovom „obožavateljicom.“ To je nešto što sam izmislila za svoj lik. Željela sam pokazati kako je ona mlada milenijalka, površna i opsesivna osoba koja idolizira Taylorinu ljepotu i bogatstvo. Također je i osoba izrazito snažnog seksualnog poriva koja Channinga Tatuma promatra kao seksualni objekt, na onaj isti način na koji smo navikli da muškarci promatraju lijepe žene. Ova zamjena uloga bio je svojevrstan feministički potez. Željela sam razbiti stereotip o tome kako bi se jedna mlada djevojka trebala ponašati.

Kada je objavljen roman “Luda”, nastala je žustra rasprava kojem žanru pripada. Jedna hrvatska čitateljica opisala ju je kao ‘chick-lit iz Tarantinova pera’.

Strašno mi se sviđa taj opis! Velika sam Tarantinova obožavateljica i njegov utjecaj vidljiv je u mom radu. Nisam sigurna jesu li moji romani ‘chick-lit’ iako se slažem da su usmjereni ponajprije prema ženama. Veoma me je ugodno iznenadio broj muškaraca koji su ih pročitali i uživali u njima. Nešto slično dogodilo se i s knjigama o Bridget Jones. Muškarci su također čitali i zavoljeli te romane iako je Fielding izmislila ‘chick-lit’. Mislim da ne bih mogla pisati unutar jednog žanra. Sve što napišem prelazi granice nekoliko žanrova. Sama bih opisala trilogiju kao ‘chick-noir’.

Kakve knjige vi obično čitate? Odabirete li nešto drugačije za čitanje kada ste na praznicima?

Imam dvoje male djece i veoma kratke rokove unutar kojih moram dovršiti knjige pa vrijeme za čitanje smatram iznimnim luksuzom. Zapravo čitam mnogo nefikcijskih djela. Nevjerojatno sam znatiželjna u vezi s mnoštvom nepovezanih pojmova poput: kvantne fizike, duhovnosti, antropologije... Poveći je to popis! Ako čitam fikciju, tada je to većinom roman koji je napisao netko od mojih prijatelja. Volim čitati i drame te sam upravo kupila neka djela Martina McDonagha jer mi se veoma svidio film Tri plakata izvan grada.

Vaš novi roman “Opaka” nedavno je objavljen u Hrvatskoj i čini se još nakrcanijim akcijom i zloćom od “Lude”. Zasigurno nije bilo lako napisati takav nastavak?

Mislim da mi zapravo postaje sve teže i teže napisati novi roman. Trenutačno sam na polovici treće knjige “Opasna za život” i još se više mučim. Sjećam se kako sam svoj prvijenac, “Ludu”, pisala zabavljajući se. No, nakon uspjeha, priče koje su slijedile postale su pravo mučenje. I to me iznenadilo. Zar ne bi svaki put trebalo biti sve lakše?

Što smijemo otkriti o završnici trilogije kada je objavite sljedeće godine?

Na samom kraju trilogije Alvie se pretvorila u prelijepog, ubojitog leptira. Moći ćete je vidjeti u njezinu najboljem izdanju u ulozi opake međunarodne kriminalke. U “Opasnoj za život” Alvie poduzima prijevaru nad svim prijevarama i spletkarit će više nego ikada. Njezina meta je milijarder i umjetnički mogul Ed Forbes u ludoj avanturi smještenoj u London i Veneciju. Očekujte mnogo komedije, nasilja i rasula.

Hoćemo li imati priliku pogledati film utemeljen na vašim romanima?

Universal Studios u Hollywoodu otkupio je prava za cijelu trilogiju i u ovom trenutku bave se produciranjem “Lude”. Odabrali smo glumicu iz mojih snova da utjelovi identične blizanke, Alvie i Beth. U ovom trenutku prisegnula sam na šutnju, ali vjerujte mi na riječ: to je velika hollywoodska zvijezda i bit će veličanstvena u toj ulozi.

Koga biste još voljeli vidjeti u filmu i tko bi bio idealan redatelja za sve avanture koje ste namijenili svojoj junakinji?

Universal Studios trenutačno razmatra tko bi bio redatelj, a kako sam ja izvršna producentica filma, ne želim iznositi svoje stavove sve dok ne saznam koga je studio odabrao. Ne bih željela nekoga uzrujati! Ali voljela bih da Channing Tatum glumi Nina, a Joanna Lumley Alvininu majku, i uložit ću sve svoje napore da se ti planovi i ostvare. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije