Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka vlade

Moderna galerija mijenja ime u Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
01.04.2021.
u 11:35

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o promjeni naziva Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti kako u poslovnoj komunikaciji više ne bi dolazilo do nedoumica u pogledu djelatnosti koju ta ustanova obavlja.

Izmjena naziva donijet će jasnoću, preciznost i praktičnost komunikacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj stručnoj i poslovnoj razini.

"Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, međutim uvijek je bila nacionalni muzej. A posebno u međunarodnoj komunikaciji postoji nejasnoće kad se kaže galerija da se radi o izložbenom prostoru, a ne o nacionalnom muzeju i zato je ravnatelj, uz suglasnost Upravnog vijeća i  Hrvatskog muzejskog vijeća, predložio izmjenu naziva  ove nacionalne muzejske ustanove", objasnila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.

Moderna galerija otvorena je 16. svibnja 1934. godine i smještena u historicističkoj palači Vranyczany koju je Banovina Hrvatska otkupila za smještaj navedene kulturne institucije.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske, Moderna galerija postaje javna ustanova koja kao javna služba obavlja muzejsku djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku - muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima Republika Hrvatska.

Jedna je od najstarijih institucija na području likovnih i vizualnih umjetnosti i jedna od krovnih kulturnih ustanova Republike Hrvatske, osnovana s ciljem promicanja nacionalne likovne umjetnosti, a danas ima kolekciju od 11.000 umjetnina izuzetne nacionalne vrijednosti.

Upravno vijeće Moderne galerije, uz odobrenje Hrvatskog muzejskog vijeća kao savjetodavnog tijela pri Ministarstvu kulture i medija, podržalo je izmjenu naziva javne ustanove Moderna galerija u Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

U svakodnevnoj praksi, poslovnoj komunikaciji i suradnji posebice na međunarodnom planu dolazi do nedoumica u pogledu djelatnosti koju Moderna galerija obavlja s obzirom na njezin naziv. Nerijetko se stječe dojam da ova ustanova obavlja galerijsku djelatnost iako se od samih početaka bavi muzejskom djelatnošću, točnije Moderna galerija krovna je muzejska ustanova na nacionalnoj razini za područje likovne i vizualne umjetnosti od sredine 20. stoljeća do danas, stoji u obrazloženju odluke.

Komentara 2

BR
Brankko
01:10 02.04.2021.

Zašto "nacionalni"? To je tako prazna riječ, sve i svašta naziva se "nacionalnim". A moglo se nazvati IMENOM (ne "nazivom": naziv je rijeka, ime je Sava) Hrvatski muzej moderne umjetnosti. -- Usput budi rečeno, "Nacionalni plan obnove" lijepo skratiš naa NAPO, na po, na pola. Eto.

NE
nemanatrag
12:19 01.04.2021.

Što će Francheschi tu kad slikarstvo ne podnosi !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije