Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VERDIJEVA OPERA

Moć sudbine nakon pedeset godina u Splitu

22.11.2017.
u 14:52

Grandioznim i teškim djelom ravnat će Ivo Lipanović, a režiju potpisuje Dražen Siriščević

U kakvoj je korelaciji Verdijeva opera Moć sudbine sa sadašnjim vremenom?

– Nikakvoj, ali tako grandioznu i vrlo kompliciranu operu nakon pedeset godina želimo izvesti u Splitu s dva nacionalna prvaka, s moćnom, lirskom i lijepom ekipom kvalitetnih pjevača te jakim orkestrom i zborom – kaže dirigent Ivo Lipanović uoči premijere Moći sudbine koja će se u četvrtak navečer pod njegovim ravnanjem i u režiji Dražena Siriščevića održati u HNK Split.

U ulozi Leonore nastupit će talijanska sopranistica Daniela Schillaci, svjetski priznati tenor Zoran Todorovich kao Don Alvaro, nacionalni prvak bas Ivica Čikeš kao Otac Gvardijan, bas-bariton, također nacionalni prvak Giorgio Surian kao Don Carlo di Vargas, operna prvakinja mezzosopranistica Terezija Kusanović u ulozi Preziosille, bas-bariton Ozren Bilušić kao Fra Melitone te solisti, zbor, orkestar i balet HNK Split.

– Ovo mi je treća predstava u Splitu. Neuvjerljiva priča i uvjerljiva glazba. I sam Verdi rekao je da je moćna, neobična i divovskih razmjera. Obuhvatili smo svu kompleksnost ljudskog života. U operi Moć sudbine ima glavnih, ali nema malih likova, otkriva redatelj Dražen Siriščević koji je 2014. na Peristilu uspješno postavio Aidu, a prije dvije u teatru je režirao Puccinijevu Madame Butterfly. Siriščević naglašava vrlo važnu ulogu Zbora HNK Split koji se pojavljuje u tri različite situacije, a prema njegovu mišljenju glavna su tema kontrasti u životu pa je glavni lik u operi sudbina! U skladu s tim odlučio je sudbini dati lice. Tumačit će je prekrasna, zavodljiva mlada glumica Katarina Romac.

Jer sudbini zaista nitko ne uspijeva odoljeti.

– Pjevam tri velike arije koje su mi izazov, ali osjećam i golemu odgovornost – ističe talijanska sopranistica Daniela Schillaci, dok slavni tenor Zoran Todorovich tvrdi da mu je uloga sina vladara Inka u ovoj operi jedna od najdražih uopće i da ne postoji prepreka koja bi ga spriječila da nastupi u Splitu, posebice kad dirigira maestro Lipanović.

Slaven Raos priprema scenografiju, a Sonja Obradović kostimografiju za Verdijevu sudbinsku operu o ljubavi, ratu, osveti i prokletstvu čije se splitsko scensko uprizorenje s nestrpljenjem očekuje, tim više što je bila najavljena još u prošloj kazališnoj sezoni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije