Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"pametna mađarska"

Mobilni EEG i pametna invalidska kolica na izložbi mađarskog dizajna

Institut Liszt
12.08.2022.
u 11:53

Na ovogodišnjem izdanju Zagreb Deisgn Weeka na izložbi na Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici upoznat ćemo se sa suvremenim mađarskim dizajnerskim projektima i proizvodima

Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb predstavlja izložbu suvremenog mađarskog dizajna "Pametna Mađarska". Nakon što je postavljena u New Yorku, Berlinu i nekoliko kineskih gradova, izložba stiže na ovogodišnje izdanje Zagreb Design Weeka gdje će gostovati od 6. do 11. rujna na Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85.

Izložba u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske sastoji se od 22 proizvoda po izboru kustosice Rite Márije Halasi. Oni odgovaraju na potrebe i probleme iz naših svakodnevnih života, a grupirani su u šest tema – pametni grad, pametna kuća, pametna mobilnost, pametno slobodno vrijeme, pametni sport, pametna poljoprivreda i pametno zdravstvo.
– Razvoj izloženih predmeta i projekata rezultat je desetljeća istraživačko-razvojnog i znanstvenog rada mađarskih tvrtki i inovatora, zaštićenih svjetskim patentima. Gotovo polovica eksponata su predmeti, kao npr. pametni stalak za bicikle, Stringbike – bicikl koji umjesto lanca koristi uže, podne ploče koje su ujedno i solarni paneli, skener ​Handinscan ​koji provjerava higijenu ruku, a posjetitelji će također osobno moći isprobati i Stringchair, Team Flow, pametnu majicu, Wiwe, i slično. Ostatak izložbe "Pametna Mađarska" uključuje nekoliko posebnih aplikacija i softvera koji postoje samo u virtualnom prostoru, a svi projekti predstavljeni su i kratkim i informativnim dvominutnim filmovima – kazali su nam iz Instituta Liszt.

Primjerice, osnovna ideja iza spomenutog Stringbikea jest da umjesto lanca bicikla jedan jednostavan konop za jedrenje (koji se vrlo lako može popraviti) pokreće bicikl ili, u slučaju Stringchaira, invalidska kolica. Time svojim vozačima omogućuje udobniji i brži uspon te lakše kretanje korisnicima invalidskih kolica na način koji je nježan za noge i ruke, čime u oba slučaja poboljšava kvalitetu života. Također, predstavljen će biti i AquaShield, posebna tehnologija nadzora za suvremene poljoprivredne sustave koji ne koriste zemlju, poput hidroponskih ili akvaponskih. Koristi se za praćenje i ispitivanje temperature, vlažnosti i PH vrijednosti u stvarnom vremenu, a omogućuje i prilagođavanje kulture biljaka. Uz to, pokazuje kada je potrebno intervenirati, čime se pridonosi većim prinosima usjeva, objasnili su nam u Institutu.

"Pametna Mađarska", istaknuli su, predstavlja intelektualni kapital i inovacijske potencijale Mađarske i ima cilj ući u dijalog s cijelim svijetom u nadi zajedničkog rješavanja globalnih problema. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije