Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15. FESTIVAL HRVATSKE GLAZBE

Mladi pijanist Ivan Krpan virtuoznom svirkom oduševio Bečane

Ivan Krpan
Foto: Ivan Krpan
1/5
VL
Autor
Snježana Herak
22.10.2019.
u 13:55

Ivan Krpan je rođen 1997. godine u Zagrebu. Za svoje pijanističke izvedbe višestruko je nagrađivan u zemlji i inozemstvu, a najveći uspjeh mu je nagrada „Ferruccio Busoni“ u Bolzanu.

Drugi koncert 15. Festivala hrvatske glazbe u Beču protekao je u znaku mladog, proslavljenog pijanista Ivana Krpana iz Zagreba, koji je bio pobjednik jednog od najuglednijih pijanističkih natjecanja u svijetu Ferruccio Busoni 2017. u Bolzanu.

Iako su mu tek 22 godine, svojom virtuoznom svirkom u ponedjeljak navečer u Baroknoj dvorani Bečke stare Gradske vijećnice, ponovno je Bečanima pokazao (i dokazao!) da može stati uz bok najvećim svjetskim pijanističkim imenima. Bravurozno izvodeći djela glazbenih velikana Brahmsa, Liszta i Berse, i to na svjetski poznatom  Fazioli glasoviru, Ivan je svojim pijanističkim recitalom oduševio probranu bečku publiku.

Svirao je mladenački, ali zrelo i izuzetno dojmljivo,  nudeći publici svoje kreativne melodijske poveznice i glazbene „poslastice“, koje lako pronalaze put do slušateljevog uha. Jednako kao i njegovo vješto i  čarobno prebiranje po tipkama glasovira i unutarnji doživljaj glazbe znalački prenesen publici, koja ga je za njegove majstorije nagradila dugotrajnim, frenetičnim aplauzom i povicima „bravo“, te višestrukim pozivima na bis. Jedan od najtalentiranijih i najuspješnijih mladih hrvatskih pijanista publici se je odužio glazbenim dodatkom, Chopinovim Preludijem op. 15.

Foto: Ivan Krpan

U svakom slučaju, potvrda da je Krpanov pohod na bečke glazbene znalce bio je više nego uspješan je i dugi red čestitara, koji su strpljivo čekali da mu nakon koncerta stisnu ruku i čestitaju na nezaboravnom glazbenom doživljaju i s njime se slikaju.

Publiku je uvodno pozdravio umjetnički voditelj Festivala hrvatske glazbe u Beču Josip Nalis. Nakon koncerta rekao je da je „više nego zadovoljan“  reakcijama bečke publike, oduševljene mladim glazbenikom Ivanom Krpanom čija je karijera doživjela vrtoglav uspon nakon pojede na uglednom pijanističkom natjecanju Busoni u Bolzanu. Istakao je kako je njegov bečki nastup bila i „sjajna promocija Hrvatske i njene glazbene baštine u Austriji“.

- Lijepo je opet biti u Beču i svirati u intimnoj atmosferi, s manjim brojem ljudi, na ovom predivnom instrumentu. To mi kao pijanisti nudi nove mogućnosti glazbenog izražaja, od čega i publika profitira - rekao je Ivan Krpan nakon koncerta za Večernji list i dodao:- Posebno me veseli da je publika prepoznala i nagradila moj pomalo neobično sastavljen program, koji je za mene bio pijanistički izazov.

Napomenuo je kako voli javne izvedbe jer one "povezuju ljude“. Zahvalio je Josipu Nalisu što ga je uvrstio u program 15. Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Foto: Publika

Koncertu je, između ostalih, bio nazočan i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Austriji Silvio Kus.

Ivan Krpan je rođen 1997. godine u Zagrebu. Za svoje pijanističke izvedbe višestruko je nagrađivan u zemlji i inozemstvu, a najveći uspjeh mu je nagrada „Ferruccio Busoni“ u Bolzanu. Priznanja koja su ga dovela do koncertnih prostora najpoznatijih svjetskih glazbenih središta.  Potječe iz glazbene obitelji: njegov otac Anđelko istaknuti je hrvatski violinista, a makla Gordana je muzikologinja, novinarka i urednica na Trećem programu Hrvatskog radija. Stariji brat Martin priznati je violinista, a mlađi brat Fran uz sviranje violončela bavi se i vaterpolom.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije