Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠEN ONE TAKE FILM FESTIVAL

Misija jedan kadar – jedan film ispunila svrhu

24.11.2008.
u 17:30

ZAGREB – Na početku ovogodišnjeg One Take Film Festivala, njegov je direktor filmski snimatelj Vedran Šamanović rekao kako je ovaj festival jedinstvenoga koncepta u svijetu prilika filmoljupcima da pokušaju otkriti koji je to poriv koji filmaša tjera da snimi film u jednom kadru.

Dva dugometražna (od kojih turski “Točka” samo izgleda kao da je snimljen u jednom kadru) i 30 kratkometražnih filmova u konkurenciji potvrdili su kako je misija jedan kadar – jedan film iznimno zahtjevna. Jer, kao neobična forma – osobito stoga što se većina filmaša slaže da je upravo montaža najspecifičniji oblik filmskog izražavanja – film u jednom kadru mora imati jak razlog zašto je napravljen baš tako. Strogo gledano, on ne bi smio biti bolji da je snimljen u dva, tri ili više kadrova.

Na programu ovogodišnjeg OTTF-a takvih je ostvarenja bilo samo nekoliko – primjerice austrijski “Drake” ili mađarski “S malo strpljenja”. Pobjednički “7.23” vjerojatno bi bio jednako dobar i da ima više kadrova. No, ovako usko specijaliziran festival bez sumnje je ispunio Šamanovićevu želju da aktivne i pasivne filmoljupce potakne na intenzivnije razmišljanje o sredstvima filmskog izraza nego što to čine festivali “šireg profila”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije