Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beč

Miro Gavran primio nagradu Alois Mock: 'Beskrajno sam sretan'

Miro Gavran
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.12.2017.
u 21:20

Nagrada Dr. Alois Mock dodjeljuje se od 2002. pojedincima koji svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru u organizacijama ili poslovanju promoviraju europske vrijednosti i jedinstvo

Hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade Miro Gavran primio je u srijedu u Beču ovogodišnju Europsku nagradu Dr. Alois Mock koja se dodjeljuje osobama koje se u svom radu posebno zalažu za jačanje europskog jedinstva.

Nagradu je hrvatskom književniku uručio bivši austrijski vice kancelar i predsjednik Zaklade Europska nagrada Dr. Alois Mock Michael Spindelegger koji je rekao da je  "Miro Gavran veličanstveni umjetnik s europskim vrijednostima. Njegova djela odišu tolerancijom i optimizmom za budućnost."

Naglasio je da Gavrana nazivaju kulturnim veleposlanikom Hrvatske a da on dodaje da je Gavran kulturni veleposlanik s europskim kulturnim vrijednostima koji je nagradu zasluženo dobio za sveobuhvatni rad.

Spindelegger je rekao kako je Gavran najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegova djela prevedena su na gotovo 40 jezika, a  po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premjera diljem svijeta.

"Njegova kazališna djela izvođena su u 50-tak različitih gradova u svijetu a u Austriji tri puta i to se mora promijeniti", rekao je Spindelegger.

Napomenuo je da je Gavran uspio ono što rijetki uspiju imati - festival izvan države rođenja posvećen isključivo njemu - Gavranfest u Pragu.

Gavran je dobio više od dvadeset književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu a među njima i Central European Time koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupni opus te nagradu Europski krug  za afirmaciju europskih vrijednosti u njihovom tekstovima.

Dodjela nagrada 51. Natječaja kratke priče Večernjeg lista "Ranko Marinković":

Miro Gavran
1/48

Zahvalivši se na prestižnom austrijskom priznanju Gavran je kazao da mu je velika čast primiti to visoko priznanje koje nosi ime uglednog austrijskog političara Aloisa Mocka "koji je snažno podupirao i Hrvatsku na putu neovisnosti."

"Ova nagrada za mene ima posebno značenje. Beskrajno sam sretan i istinski počašćen što sam u društvu velikih Europljana dobitnika te nagrade" kazao je Gavan.

Naglasio je da to nije samo nagrada za njegov literarni i kazališni rad nego potvrda prijateljstva i povezanosti  Austrije i Hrvatske, te da mu je posebno drago što je nagradu primio na kraju Godine kulture Austrija - Hrvatska 2017. koja je dodatno povezala dvije države, posebice u kulturi, zaključivši: "Uvjeren sam da umjetnost ima snagu povezati i zbližiti ljude a to je jako važno."

Nagrada Dr. Alois Mock dodjeljuje se od 2002. pojedincima koji svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru u organizacijama ili poslovanju promoviraju europske vrijednosti i jedinstvo.

Uz ostale dobili su je Otto von Habsburg, bivši  europski političari Hans Dietrich Genscher, Karl Schwarzenberg, Jose Manuel Barroso.

Nagradu Dr. Alois Mock  za 2016. dobila je i bivša austrijska ministrica vanjskih poslova i bivša visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner, za predani rad za Austriju i  Europu i afirmaciju europskog projekta mira.

Zaklada dr. Alois Mock je osnovana 1994. a podupire rad na mnogim područjima koja afirmiraju europsko jedinstvo.

Na prigodnoj svečanosti  u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova predane su i nagrade te Zaklade za znanstveni rad i istraživanja u Europi.

Jedan od dobitnika je i profesor germanistike na Sveučilištu u Zadru Tomislav Zelić koji je dobio nagradu za izvanredna znanstvena postignuća među kojima se  ističe objavljivanje "Zbornika radova o Europi".

Dodjeli nagrada uz uglednike iz austrijskog političkog života i Hrvate bila je nazočna i Edith Mock, supruga ove godine preminulog Aloisa Mocka.

Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Miro Gavran
1/59
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije