Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krizne mjere

Ministarstvo osiguralo 73 milijuna kuna za spašavanje kulturnjaka

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Foto: Petar Glebov
VL
Autor
Denis Derk
29.05.2020.
u 12:43

Ministarstvo kulture osiguralo je 73 milijuna kuna za oporavak kulturnog i medijskog sektora pogođenog mjerama protiv pandemije.

Kako bi pomoglo resoru teško pogođenom mjerama protiv pandemije, Ministarstvo kulture osiguralo je 73 milijuna kuna, od čega 48 milijuna otpada na sredstva iz Kriznog fonda za pomoć kulturnom i medijskom sektoru. Ministrica Nina Obuljen Koržinek ističe da je do kraja ožujka isplaćeno i 80 posto programskih sredstava za cijelu godinu, i to u iznosu od 90 milijuna kuna.

– Bili smo među prvim zemljama u Europi koje su otvorile knjižare, muzeje, kazališta... – pohvalila se ministrica te iznijela podatak da su za travanj državnu potporu dobila 722 samostalna umjetnika kojima država plaća doprinose. U međuvremenu je raspisan i natječaj za honorarne umjetnike i slobodne novinare. Jučer je objavljen i natječaj za poduzetništvo u kulturi vrijedan osam milijuna kuna koji će težište imati na prilagodbi kulture novonastalim pandemijskim uvjetima djelovanja. Tri milijuna kuna osigurano je i za dofinanciranje filmova koji se odmah mogu početi snimati. Ministarstvo radi i na programu dodjele državnih potpora poduzetnicima u kulturi i kreativnim industrijama kako bi dobili niskokamatne kredite za koje će zasigurno biti zainteresirani organizatori festivala, izdavači, producenti...

– Preliminarne su procjene šteta od potresa u Zagrebu na kulturnim spomenicima i institucijama sedam milijardi kuna. Sada smo u fazi pripreme dokumentacije za Svjetsku banku, ali i za Europski fond solidarnosti. Dio sredstava od održavanja Ministarstvo je prenamijenilo za hitne sanacije nekih institucija na kojima su već počeli radovi – rekla je ministrica ističući da im je glavni cilj vratiti publiku na predstave i koncerte te omogućiti nastavak umjetničkog djelovanja. 

Komentara 1

Avatar CarolKO96
CarolKO96
09:46 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije