Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u godini čitanja

Ministarstvo objavilo natječaj za najbolje knjižare u Hrvatskoj

Knjizara Bookara u Maksimirskoj ulici svoj prostor dijeli s 4 macke koje su glavna atrakcija trgovine. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
17.05.2021.
u 12:07

Ministarstvo kulture i medija u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK, prvi put u Godini čitanja raspisuje Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama, kako bi pružilo podršku knjižarskoj mreži cijele Hrvatske, izvijestilo je MKM.

"Knjižare su oduvijek bile ključna mjesta kulture, svojevrsni mali kulturni centri, okupljališta ljubitelja knjiga. Vrednovanjem i isticanjem najboljih knjižara, kako samostalnih, tako i onih u sklopu knjižarskih lanaca te antikvarijata, želimo im pomoći da se održe i razviju nove prakse kako bi privukle čitateljsku publiku", ističe Ministarstvo u priopćenju.

Ovim pozivom Ministarstvo želi u ovoj 2021. Godini čitanja osigurati veću vidljivost knjige i književnosti te najavljuje da će nastavkom njegova redovnog provođenja svake godine pozornost javnosti skrenuti prema knjižarama.

Prijaviti se mogu sve knjižare, bez obzira na to jesu li samostalne, vezane uz pojedinog nakladnika ili u okviru knjižarskog lanca. Svaka se knjižara prijavljuje posebno putem sustava ePrijavnica Ministarstva kulture i medija.

Vrednovanje će se odvijati u dva kruga: internetskim glasanjem publike putem mrežne stranice Godine čitanja na kojoj će se, nakon prijave objaviti popis svih prijavljenih knjižara s poveznicama na njihove profile i mrežne stranice, te po mišljenju povjerenstva sastavljenog od relevantnih stručnjaka i kulturnih djelatnika koji će tijekom šest mjeseci obići sve prijavljene knjižare.

Povjerenstvo će knjižare ocjenjivati na temelju tri kriterija - ponude, poslovanja i programa razvoja publike.

Kada završi ocjenjivanje, izradit će se rang-lista najbolje ocijenjenih i po glasovima publike i po mišljenju povjerenstva, a na temelju tog prijedloga ministrica će donijeti odluku o dodjeli nagrada.

Novčane nagrade dodijelit će se u tri kategorije - za najbolju samostalnu knjižaru, za najbolji antikvarijat te za najbolju knjižaru u okviru knjižarskog lanca.

Za svaku će se kategoriju dodijeliti prva (30.000 kn), druga (20.000 kn) i treća (10.000 kn) nagrada knjižarama i antikvarijatima izvan grada Zagreba te po jedna nagrada u svakoj kategoriji najboljim knjižarama i antikvarijatima u gradu Zagrebu u pojedinačnom iznosu od 20.000 kn.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od objave na mrežnim stranicama https://min-kulture.gov.hr/

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije