Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI U HNK SPLIT

Milijunski dug datira iz vremena Mani Gotovac

HNK Split želi predstavu za mlade koju će igrati po srednjim školama
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/4
06.04.2017.
u 08:51

HNK je u minusu većem od pet milijuna kuna, u što ulazi pravomoćna presuda po kojoj moraju platiti 1,1 milijun kuna iz 1998. godine

HNK Split morao je zbog neizglasavanja proračuna odustati od nekoliko predstava najavljenih za ovu sezonu i u neizvjesnosti planirati Marulićeve dane i Splitsko ljeto. Kako nevolja obično ne dolazi sama, stižu i nove teškoće za koje Goran Golovko, intendant splitskog teatra, simpatično kaže: “Nemamo mi problema, samo nemamo novca.”

I istovremeno potvrditi kako je financijski minus nacionalne kazališne kuće najvjerojatnije veći od 5 milijuna kuna. Povećan je dug u prošloj godini, a najzanimljivije je što su na naplatu stigle neke prastare stvari.

– Da, došla nam je presuda po tužbi koja datira još iz 1998. godine za kafić “Talog” koji se nalazi u podrumu naše zgrade. Prostor Taloga bio je predviđen za restoran, a koliko sam informiran, iz njega je 1998. deložiran investitor. Tvrtka je u međuvremenu promijenila ime i vlasnika i otišla u stečaj, međutim po prvostupanjskog presudi kazalište mora platiti. Radi se o iznosu od oko 1,1 milijuna kuna plus sudski troškovi plus zatezne kamate. Tužitelj je solidarno tužio Grad Split i HNK Split i presuda je pravomoćna – izjavio je intendant Goran Golovko.

U jesen 1998. godine intendanturu je od Rade Perkovića preuzela Mani Gotovac, a neslužbeno doznajemo da tužba zbog kafića datira iz njezinog mandata.

Splitsko kazalište ima i aktualnu tužbu podnesenu prije pet godina, vezanu za operu “SiIovanje Lukrecije”.

- Riječ je o predstavi koja se radila u koprodukciji, a kazalište je tuženo zbog autorskih odnosa koji navodno nisu bili adekvatno riješeni - pokušava objasniti Golovko, kojem tužbe podnesene znatno ranije nego što je stupio na dužnost intendanta sada dolaze na naplatu.

U financijski minus teatra veći od 5 milijuna kuna ubraja se i oko 700.000 kuna koje je Grad Split trebao platiti u 2016. godini, ali je uplata sjela tek nakon završetka obračunske godine, pa je po važećim zakonima i taj iznos ušao je u minus za prošlu godinu.

Nacionalna kazališna kuća u Splitu ima i nenaplaćenih potraživanja koja su teška oko šesto tisuća kuna. U poslovni minus treba pribrojati i troškove nastale oko pripreme i organizacije predstave Henrika Ibsena “Neprijatelj naroda” koja je u režiji Nenni Delmestre i adaptaciji Elvisa Bošnjaka premijerno izvedena u siječnju ove godine, te troškove vezane za izvedbu Božićnih i Novogodišnjih koncerata 2015. i 2016. godine. Splitsko kazalište tužio je nedavno i bivši ravnatelj Baleta Dinko Bogdanić.

– Podnio sam tužbu protiv HNK Split jer sam dobio bezrazložni otkaz. Intendant je slušao Radničko vijeće i Sindikat, a ne i Kazališno vijeće koje je jasno i glasno reklo kako se najviše uštedjelo dok sam ja bio na čelu Baleta. Tužio sam ih zato što je moje ljudsko pravo da branim svoje ime i prezime. Nisu imali razloga da mi daju otkaz, a ako su mi ga, u što ne želim vjerovati, dali zato što sam drugačiji, onda možemo ići i do Suda za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu – izjavio je za Večernjak Dinko Bogdanić. I dodao kako iznos koju potražuje (oko trideset tisuća kuna) nije tako velik da bi bio razlogom većeg minusa splitskog teatra.

>>Dinko Bogdanić podigao tužbu protiv splitskog HNK

Komentara 4

BA
bakulušić
22:48 06.04.2017.

Da moraju vratiti ili odgovarati za sve dugove koje su napravili, hrvatski "kulturnjaci" bi cijeli život proveli na prisilnom radu za opće dobro a hrvatska kultura bi ostala bez "kulture", što ne bi bilo ni loše.

NE
Neo001
23:32 11.04.2017.

takvi jugo primitivci kao što je drugarica mani i razni ofrljići su od naše kulture napravili sramotu od kulture i sve to kao paraziti na leđima građana

B7
b7
07:44 08.04.2017.

Taj tip kad nema šta za reći potegne odličan argument, on je drugačiji, pa jest, po blesavoći i bezobraštini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije