Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbrisali reklamu

Microsoft predstavio hologram Marine Abramović, proganjaju ih teoretičari zavjera

Foto: Facebook
14.04.2020.
u 13:36

Microsoft je u petak objavio reklamu svoje nove tehnologije "izmiješane" stvarnosti pomoću koje je Marina Abramović stvorila hologramski performans nazvan "The Life", međutim, video je ubrzo izbrisan s YouTubea.

Početkom godine Microsoft je najavio partnerstvo s jednom od najvećih živućih suvremenih umjetnica, Marinom Abramović. Zajedno su trebali predstaviti najnoviju Microsoftovu tehnologiju - spoj proširene i virtualne stvarnosti - te Marinin najnoviji performans "The Life". Taj performans najavljen je kao prvo svjetsko umjetničko djelo napravljeno u mediju mixed reality uz pomoć uređaja za hologramski prikaz - HoloLens 2

"The Life" je ekskluzivno prikazan prošle veljače u Londonu, a ove godine trebao je proputovati svijet na više različitih izložbi i zatim biti ponuđen na aukciji u kući Christie's. Performans je producirao studio Tin Drum, sastoji se od 19-minutne snimke, točnije holograma Marine Abramović u crvenoj haljini, vidljivog samo uz pomoć naočala HoloLens 2. Posebnost tog medija jest u tome što dok posjetitelji kroz naočale vide hologram, ne nalaze se u virtualnoj stvarnosti, već istovremeno mogu vidjeti i stvaran svijet oko sebe. Ovaj projekt trebao je biti svojevrstan nastavak slavnog performansa "The Artist is Present" iz 2010. godine, kada je umjetnica mjesecima šutke sjedala nasuprot tisućama posjetitelja muzeja. "The Life" je tako trebao istražiti pojam prisutnosti kao takve, stvarajući iluziju umjetnice u prostoru. 

- Vjerujem da je umjetnost budućnosti umjetnost bez materijalnih objekata, čista transmisija energije između gledatelja i umjetnika. Za mene, mixed reality je budućnost - rekla je Abramović i dodala da bi ova tehnologija mogla revolucionarizirati medij performansa koji se ne može adekvatno prenijeti u video ili fotografskom mediju. 

Reklamu svog projekta s Marinom Abramović objavio je Microsoft prošlog petka, međutim, ubrzo je nestala s YouTubea. Navodno su je izbrisali zbog velikog broja dislikeova, a već su se javili i brojni teoretičari zavjera koji već godinama proganjaju Billa Gatesa i Microsoft, ali i ovu umjetnicu, optužujući je za prakticiranje sotonizma i sudjelovanje u aferama s bivšom američkom predsjedničkom kandidatkinjom Hillary Clinton

Komentara 1

MI
Mia0900
14:57 14.04.2020.

Ne znam kad će Bill Gates shvatiti da je 0 i da će uvijek postojati vojska inteligentnih ljudi koji će ga rušiti i neće dozvoliti da upravlja njima na način koji si je zamislio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije