Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koga voli HAVC

Mataniću u pet godina dali 9,2, a Schmidtu 8,8 milijuna kuna

matanić (1)
Marko Prpić/Pixsell
08.04.2013.
u 22:32

Krajem prošlog tjedna Hrvatski audiovizualni centar pod ravnanjem Hrvoja Hribara objavio je rezultate natječaja za 2012. godinu

Krajem prošlog tjedna Hrvatski audiovizualni centar pod ravnanjem Hrvoja Hribara objavio je rezultate natječaja za 2012. godinu, odnosno dobitnike novca za razvoj i produkciju igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Kako se radi o petoj godini u kojoj HAVC (umjesto izravnog natječaja Ministarstva kulture) dodjeljuje sredstva filmašima, napravili smo usporednu analizu kretanja iznosa poticaja oko kojih uvijek ima puno nezadovoljnika.

Na prvom natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra 2008. godine, baš kao i na ovom posljednjem, raspisanom 2012. godine, najviše su novca za dugometražni igrani film dobili Dalibor Matanić i produkcija Kinorama. Prvi je put dobio 3,6 milijuna za film “Majka asfalta”, a sad 4,8 milijuna za autorski omnibus “Zvizdan”, koji je 2010. već dobio 150.000 kuna za razvoj. Od osnutka HAVC-a, Matanićevim filmovima dodijelili su ukupno 9,225.000 kuna, što ga čini rekorderom u kategoriji igranog filma!

Jaki Ostojić i Jelčić

Natječaj 2009. godine bio je u znaku Arsena Antuna Ostojića i njegova “Halimina puta” te filma “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića, koji su oba dobili po 4,6 milijuna kuna za snimanje. Tijekom prošle i ove godine, kad su ti filmovi polučili zamjetan uspjeh na stranim festivalima, odluka se pokazala i više nego opravdanom. Ostojić je od osnutka HAVC-a dobio 4,775.000 kuna, dok je Jelčiću, primarno kazališnom redatelju, “Obrana i zaštita” prvi i jedini samostalni filmski projekt koji je HAVC podržao. Na natječaju 2010. godine najviši pojedinačni iznos u povijesti HAVC-a dobio je Vinko Brešan. Radilo se o 4,9 milijuna za “Svećenikovu djecu”, koja su ove godine opravdala ulog velikim uspjehom u domaćim kinima. Iste godine 4,7 milijuna pripalo je filmu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, koji je u međuvremenu snimljen, ali još nije imao premijeru.

Na natječaju 2011. godine po 4,2 milijuna dobili su Rajko Grlić za “Čudo u Poskokovoj dragi” i Zvonimir Jurić za film “Kosac”, koji još nisu imali premijeru, ali od njih se mnogo očekuje.U nedavno objavljenim rezultatima natječaja za 2012. osim Matanića su podržana samo dva duga igrana filma: “Ivanova krizma” Branka Schmidta sa 4,6 milijuna te “Ljubav ili smrt” Daniela Kušana sa 4,2 milijuna kuna. Inače. Schmidt je od osnutka HAVC-a dobio 8,8 milijuna, a Kušan 7,1 milijun.

Debitantima – ništa

I dok je financiranje već poznatih redatelja manje-više stabilno, zabrinjavajući je konstantni pad financiranja debitanata – 2008. ukupno su dobili 16 milijuna kuna, nakon čega je taj iznos pao na 5,6 milijuna pa 2,9 i 2,8 milijuna, a ovo je prva godina da HAVC nije podržao ni jedan debitantski dugometražni igrani film – a to je trend koji se ne smije nastaviti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije