Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proljeće u Splitu

Marulićevi dani od dramskih klasika do suvremenih autora

Pressica na kojoj je objavljen program Marulićevih dana
arhiva VL
25.02.2011.
u 14:31

Ove godine stigao je rekordan broj prijava, čak 40. Lani je na hrvatskim pozornicama izvedeno 58 posto domaćih autora što je velik skok, ustvrdio je Srećko Šestan, predsjednik Vijeća

Na 21. festivalu Marulićevi dani koji će se održati od 26. travnja do 3. svibnja izvest će se osam predstava po izboru Gordane Ostović.

– Ove godine stigao je rekordan broj prijava, čak 40. Lani je na hrvatskim pozornicama izvedeno 58 posto domaćih autora što je velik skok – ustvrdio je Srećko Šestan, predsjednik Vijeća, dodajući da je dogovoren i bogati popratni program.

– Ovogodišnji Marulićevi dani okupljaju se oko scenski intrigantnih čitanja klasika, suvremenih tekstova koji propituju neuralgične točke naše tranzicijske zbilje i autorske predstave čiji su tekstovi nastajali u procesu rada s glumcima i dotakli važne društvene teme – objasnila je izbornica Gordana Ostović. Izvest će se dvije drame Miroslava Krleže. Zadarsko kazalište dovodi “Michelangela Buonarrotija” u režiji Dražena Ferenčine. O moralnom i umjetničkom bankrotu u jednoj karnevalskoj noći Krleža će progovorit i kroz  “Ledu” osječkog HNK u ekstravagantnoj i provokativnoj režiji Ivana Lea Leme.

Na 21. Marulićevim danima varaždinski HNK izvest će kultno djelo “Breza” u režiji Želimira Mesarića i novoj dramatizaciji Borivoja Radakovića. Kritiku društva grabežljivaca prepoznat ćemo u “Dolini ruža” Ivana Vidića u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba. Na Marulićevim danima zaživjet će i drama mladog pisca Ivora Martinića “Drama o Mirjani i ovima oko nje”. Jugoslavensko dramsko pozorište u režiji Ive Milošević pokazat će naizgled jedan trivijalan život na nimalo trivijalan način. Svakodnevne neuroze i usamljenosti na scenu donosi autorski projekt Olje Lozice u predstavi “Reces i ja”, u koprodukciji Teatra Exit i kazališne družine Kufer.

 Drugi je autorski projekt iz Zagrebačkog kazališta mladih “Ovo bi mogla biti moja ulica” Anice Tomić i Jelene Kovačić. Dojmljivo progovaraju o maloljetničkom nasilju inspirirani ubojstvom zagrebačkog maturanta Luke Ritza i postavljaju pitanje o društvu koje okreće glavu od problema dok se agresivni obrasci gomilaju. Među odabranim predstavama koje će imati prilike vidjeti Splićani ovog proljeća je i “Čudo u Poskokovoj Dragi” prema romanu Ante Tomića i u režiji Krešimira Dolenčića. Izvest će je satiričko kazalište Kerempuh.  Na Marulićevim danima dodijelit će se i nagrade “Marin Držić” za najbolje dramsko djelo. Duško Mucalo, ravnatelj festivala, zahvalio je Gradu Splitu i Ministarstvu kulture na financijskoj potpori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije