Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mlada pjesnikinja

Marija Dejanović: Od poezije se ne može živjeti, ali to me ne obeshrabruje u stvaranju

Marija Dejanović
Matija Habljak/Pixsell
15.01.2019.
u 12:10

Marija Dejanović, autorica zbirki "Etika konja i kruha" te "Središnjega goda", dobila je lani dvije nagrade za mlade pjesnike - "Gorana" te "Zdravka Pucaka"

Književne nagrade pružaju autorima veću vidljivost i olakšavaju čitateljima put do knjige, mladim pjesnicima daju svojevrsnu potvrdu da se naporan rad isplati – ističe Marija Dejanović, mlada spisateljica koja je lani dobila nagrade za mlade pjesnike “Goran” te “Zdravko Pucak”. U svega nekoliko mjeseci objavila i čak dvije zbirke poezije: “Etika konja i kruha”, za koju je i dobila “Gorana” te “Središnji god”, za čiji je rukopis nagrađena “Pucakom”. Unatoč velikim nagradama, na pitanje može li se u Hrvatskoj živjeti isključivo od pjesničkoga stvaralaštva, Dejanović kratko i jasno odgovara: – Ne može. Unatoč tome, ne prestaje s radom.

– Sad kad su ove dvije knjige izašle, osjećam da je jedno poglavlje mog života dovršeno. Sad želim napisati svoje diplomske radove na studiju komparativne književnosti i pedagogije, upisati doktorat i posvetiti se znanstvenom radu i pisanju treće knjige. Kamo će me to pisanje odvesti, ne znam. Veselim se novim poetskim istraživanjima – govori Dejanović te dodaje kako je na objavljenim pjesmama radila i nekoliko godina. Inspiraciju pronalazi u sitnicama iz svakodnevice, „velikim temama“ iz knjiga koje čita, ali i u sebi, svojim osjećajima, mislima i potrebom za igrom, stvaranjem i izražavanjem.

Honorari nisu dovoljni

Na promociji svoje druge zbirke posjetiteljima je dijelila knjige, a sve to bio je dio performansa “Pjesnici rade ono što vole”.

– S jedne strane htjela sam upozoriti na nedostatno honoriranje književnog rada u našem društvu. Ako se već ne cijene knjige, evo i moje u bescjenje. S druge strane, prikazala sam čin objave knjige kao čin davanja dijela sebe čitateljima – govori Dejanović. Vrlo zanimljivu suradnju ostvarila je i s glazbenicima Sarom Renar i Vedranom Peternelom na poetsko-glazbenom projektu „U privremenom smještaju kod ljudi“, konceptualnoj interpretaciji temeljenoj na njenoj zbirci “Etika kruha i konja”.

– Suradnja sa Sarom i Vedranom bilo je prekrasno iskustvo. U planu je i izdavanje fizičkog EP-a, ali ne bih o tome da ne ureknem – govori Dejanović te dodaje kako se umjetnici međusobno razumiju i bez previše riječi. To je, ističe pjesnikinja, intenzivan oblik komunikacije koji nadilazi unaprijed zadane forme, vrste i žanrove.

Totemska uloga životinja

– Životinje su važni likovi u obje moje zbirke i gotovo totemski predstavljaju različite načine bivanja. Konj je dobar, snažan i strpljiv, pčela je marljiva, razigrana i inteligentna na neki nedokučiv način. One nastanjuju svijet jednako kao i ljudi. Nekad nam nalikuju, nekad su nam posve različite. Promatram svijet kao sustav međuodnosa, pa su tako građene i knjige koje pišem – govori Dejanović koja se uz znanstveni rad još uvijek namjerava držati poezije, iako joj nije stran ni esejistički način razmišljanja.

– Volim biti uronjena u stvari i pisati o nepoznatome, ali drag mi je i pogled izvana – ističe dodajući kako je, unatoč nemogućnosti da donosi kruh na stol, domaća književna scena dovoljno velika za sve koji pisanje ozbiljno shvaćaju.

– Naša scena prepuna je genijalnih autorica i autora. Užitak je čitati ih, razgovarati s njima i svjedočiti stvaranju književnosti iznutra – zaključuje pjesnikinja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije