Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbirka vrijednih knjiga

Marić izložio rijetke 'Preobražaje' Antuna Branka Šimića iz 1920.

Zagreb: U Preporodnoj dvorani HAZU otvorena izložba starih knjiga Franje Marića
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/23
15.10.2019.
u 22:12

“Pomogla su mi dva čovjeka, kardinal Vinko Puljić i pater Ivan Tolj. Veći dio zbirke već je u Sarajevu, a bit će udomljen u knjižnici Metropolitana koja je u osnivanju pri Vrhbosanskoj nadbiskupiji”, pohvalio se samozatajni Marić

Kardinal Vinko Puljić ustao je u 6.30 i sjeo u auto kako bi došao na otvorenje ove izložbe u Zagreb. Hvala mu”, rekao je kolekcionar knjiga i srednjoškolski profesor rodom iz Zenice Franjo Marić u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na otvaranju izložbe “Lijepo načinjeno, rijetko viđeno” s izborom knjiga iz njegove zbirke koja broji više od osam tisuća primjeraka.

O hvalevrijednom bibliofilskom poslu Franje Marića govorili su akademik Pavao Pavličić (autor predgovora u opsežnom katalogu koji je tiskao Večernji list) i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Franjo Marić zahvalio je svim antikvarijatima u kojima je proteklih desetljeća kupovao vrijedne knjige, a među njima i antikvarijatima Brala, Bono, Biblos, Jesenski i Turk..., ali je rekao da je sretan što je našao mjesto gdje će udomiti svoju veliku zbirku.

Zagreb: U Preporodnoj dvorani HAZU otvorena izložba starih knjiga Franje Marića
1/23

“Tu su mi pomogla dva čovjeka, kardinal Vinko Puljić i pater Ivan Tolj. Veći dio zbirke već je u Sarajevu, a bit će udomljen u knjižnici Metropolitana koja je u osnivanju pri Vrhbosanskoj nadbiskupiji”, pohvalio se samozatajni Marić.

U Preporodnoj dvorani HAZU u Opatičkoj ulici izložba će ostati otvorena do 8. studenoga, a posjetitelji mogu vidjeti devedesetak prelijepih knjiga.

Među njima je najstarija knjiga Matije Mažuranića “Pogled u Bosnu ili Kratak put u onu Krajinu učinjen 1839.-40. po jednom domorodcu”, a tu je i posebno vrijedna zbirka “Preobražaji” Antuna Branka Šimića iz 1920. godine. Svaki posjetitelj otvaranja ove jedinstvene izložbe dobio je na poklon i butelju vina vinarije Povratak iz Žepča koja bi do 2030. trebala imati 5,7 milijuna trsova.

Ključne riječi

Komentara 2

ZE
zelenakrava
23:33 15.10.2019.

Foto galerija me razočarala. Gledamo samo njuške osoba na otvaranju izložbe i to neke po desetak puta. Osim Preobraženja fotograf nije snimio niti jednu drugu naslovnicu primjeraka iz ove vrijedne zbirke. Šteta.

ZE
zelenakrava
23:41 15.10.2019.

U naslovu se spominje vlasnik ove vrijedne biblioteke ali onako kao da je on opće poznata osoba.Mislim da znam dosta o knjigama ali za dotičnog gospodina sada prvi puta čujem (iako mi po faci izgleda poznat) a vjerojatno većini običnih čitatelja dotični gospodin je nepoznat. U članku mu se moglo posvetiti više od 2-3 rečenice.Šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije