Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roman 'Testaments'

Margaret Atwood nije dobila Nobelovu nagradu, ali je zato počašćena Bookerom

Margaret Atwood
Matt Crossick/Press Association/PIXSELL
15.10.2019.
u 09:15

Bookera je podijelila s britanskom autoricom Bernardine Evaristo

Karizmatična kanadska spisateljica Margaret Atwood nije dobila Nobelovu nagradu, ali je zato počašćena Bookerom. Doduše, Bookera je podijelila s britanskom autoricom Bernardine Evaristo, ali to joj sigurno neće ‘dan pokvarit’. Njih dvije će ravnopravno i podijeliti novčani dio nagrade od 50.000 funti. 

Atwood je nagradu osvojila za roman “Testaments”, nastavak romana “Sluškinjina priča” koji je svoju zasluženu popularnost dodatno podebljao nakon što je po njemu snimljena televizijska serija. “Sluškinjina priča” objavljena je još 1985. godine i prodana je u osam milijuna primjeraka i to samo na engleskom jeziku. I za nju je Margaret Atwood bila nominirana za Bookera, ali ga nije dobila. No, bolje sreće bila je s romanom “Slijepi ubojica” koji je Bookera osvojio 2000. godine. 

Bernardine Evaristo je nagrađena za zbirku priča “Girl, Woman, Other”, a prva je tamnoputa autorica nagrađena Bookerom. U ovoj knjizi bavi se ženskim likovima, mahom tamnoputih Britanki čiji su životi isprepleteni. Na dodjeli nagrade u Londonu, Bernardine Evaristo izjavila je da je sretna što je mogla Bookera podijeliti s literarnom legendom kakva je Margaret Atwood. 

U uži izbor za Bookerovu nagradu ove su godine ušli i Salman Rushdie, Chigozie Obioma, Lucy Ellmann i Elif Shafak. Iako pravila nagrade izričito zabranjuju podjelu nagrade na dva autora, žiri je morao napraviti ustupak jer nikako nisu mogli razdijeliti ove dvije nagrađene knjige i dvije nagrađene autorice. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije