Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrtići u kvartovskom kinu

Mališani oduševljeni susretom sa slovenskim lutkarom i animatorom

Foto: Arhiva VL
1/3
11.12.2017.
u 15:36

Projekt Vrtići u kvartovskom kinu provodi se u 19 vrtića uz čak 2236 malih polaznika

Žamor uzbuđenih mališana i neka nova filmska događanja obilježili su predstavljanje prvih rezultata projekta Vrtići u kvartovskom kinu u Kulturnom centru Travno.

Najviše uzbuđenja u KUC Travno izazvale su projekcije animiranog filma "Koyaa" te dokumentarni film "Živio Koyaa", nakon kojih su djace upoznala i razgovarala s redateljem, cijenjenim slovenskim lutkarom i performerom Koljom Saksidom. Posebno je zanimljivo bilo slušati izlaganje redatelja o izradi ovog tipa filmova, snimljenih u tehnici lutkarske stop animacije. Za snimanje u animacijskom studiju upotrebljavaju se ručno izrađene lutke, scenografija i rekviziti koji su namjenski izrađeni za potrebe pojedinog filma, a snimanjem sličice po sličicu stvara se iluzija pokreta. O zahtjevnosti ove tehnike svjedoči i podatak da je u realizacijiji filma "Koyaa" sudjelovalo više od 35 suradnika

Koliko je filmska pismenost važna od najmlađe dobi govore nam i brojna istraživanja koja su pokazala da djeca vrtićke dobi redovito gledaju animirane filmove, prate televizijski program pa čak i samostalno tragaju zazanimljivim sadržajima na internetu.

- Upravo zato od najveće je važnosti poučiti ih koji sadržaj odabrati i kako ga „naučiti gledati“, dok u isto vrijeme odgojiteljima treba ponuditi alate za približavanje medijske kulture kroz svakodnevni rad. Prenošenje doživljaja, razvijanje općeg znanja o filmskoj kulturi i interesa za raznolike kinematografije od najranije dobi osnovni su ciljevi ovog projekta,  poručile su Ivana Jakobović Alpeza i Edita Galinec iz udruge Djeca susreću umjetnost.

Projekt Vrtići u kvartovskom kinu pokrenut je Okruglim stolom i temom «Animirani film u ranom i predškolskom odgoju» na Međunarodnom festivalu animiranog filma Animafest 2016. u suradnji sa šest zagrebačkih kulturnih centara, s posebnim naglaskom upravo na KUC Travno. Ova suradnja rezultirala je istraživanjem iz područja filmske pismenosti u ranoj i srednjoj dobi kao prvim toga tipa u Hrvatskoj te stručnim usavršavanjem za odgojitelje u organizaciji Centra za cjeloživotno obrazovanje Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

U sklopu predviđenih edukacija odgojitelji će naučiti i kako izrađivati optičke igračke s djecom u vrtiću, a vrtićima koji sudjeluju bit će donirane filmske kutije s replikama optičkih igračaka zoetrop, flipbook i thaumatrop. Projekt Vrtići u kvartovskom kinu provodi se u 19 vrtića uz čak 2236 malih polaznika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije