Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene u Maloj sceni

Mala scena postaje Zmajevo gnijezdo

28.06.2016., Zagreb - U kazalistu Mala scena predstavljen Prvi hrvatski kazalisni klaster koji je sastavljen od sedam malih kazalista a to su Smjesko, Lutkarski studio Kvak, Teatar Puna kuca, Teatar Tirena, Tigar Teatar, Triko Cirkus Teatar i Mala scena.
VL
Autor
Derk
01.07.2016.
u 12:13

Mala scena od rujna će se transformirati u prvi hrvatski kazališni klaster

Iako su osnivači Male scene Vitomira Lončar i Ivica Šimić otišli u mirovinu, kazalište za djecu s tridesetoljetnim iskustvom neće zatvoriti vrata.

Od jeseni će na istoj adresi na početku Medveščaka djelovati prvi hrvatski kazališni klaster nazvan Zmajevo gnijezdo.

– Nismo se željeli ugasiti poput Teatra u gostima, koji nam je bio i uzor pri osnivanju pa smo pripremili prirodnu tranziciju – pohvalila se Vitomira Lončar, koja je u Maloj sceni producirala 114 premijera.

Ivica Šimić je u emotivnom oproštaju od Male scene rekao da je kazalište tu, ali da ga treba predati nekome drugome. A to će u ovom slučaju biti Kazalište Smješko, Lutkarski studio Kvak, Teatar Puna kuća, Teatar Tirena, Tigar Teatar, Triko Cirkus Teatar i kazalište Mala scena. Sljedeće sezone svi će oni imati po jednu premijeru, s time da će samo do kraja ove godine odigrati i 47 repriznih naslova, od čega i čak pet predstava za bebe. Zmajevo gnijezdo obećava da će predstave igrati svih sedam dana u tjednu i to više puta na dan. A da bi to bilo moguće, Leo Vukelić iz Tigar Teatra najavio je crowfunding kampanju koja počinje već 1. srpnja i traje do 15. kolovoza. Cilj kampanje je prikupiti 9990 dolara (ili 65.000 kuna) kako bi se zaposlile dvije nove osobe, između ostaloga i koordinatorica Zmajeva gnijezda, ali i tehnički obnovila Mala scena. U planu je i izrada novog vizualnog identiteta kazališta, te nove web stranice. Prikupljat će se iznosi od pet kuna nadalje.

Vitomira Lončar najavila je i da će sljedeće godine Zmajevo gnijezdo imati i neprekidne predstave tokom ljeta, ali i da će godišnje u tom inovativnom hrvatskom kazališnom klasteru surađivati stotinjak umjetnika, što će i te kako utjecati i na demokratizaciju radnih mjesta.

Program Zmajeva gnijezda već je definiran do kraja ove godine, a u rujnu nas očekuju čak tri premijere. Među njima i 115 premijera Male scene koja je, čini se, i nakon umirovljenja svojih karizmatskih osnivača odlučila produžiti svoje postojanje na kulturnoj karti Zagreba i Hrvatske. •

Ključne riječi

Komentara 2

NE
Neba
22:59 01.07.2016.

Zmaj, tigar..vidi se da idu u Kinu:)

B7
b7
08:05 02.07.2016.

Bilo bi šteta ugasiti jedno dobro mjesto za odgoj dječje publike,nadamo se da će poduhvat biti uspješan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije