Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki pothvat

Mahlerovu Osmu simfoniju izvode samo najambiciozniji

Foto: Nina Đurđević/Pixsell
1/2
VL
Autor
Denis Derk
27.09.2018.
u 11:14

Veliki pothvat Zagrebačke filharmonije i Dmitrija Kitajenka. Osma simfonija praizvedena je 1910. u Münchenu uz tamošnju filharmoniju i zborove u kojima je pjevalo ukupno 850 glazbenika.

Zagrebačka će publika treći put u posljednjih četvrt stoljeća imati priliku poslušati monumentalnu Mahlerovu Osmu simfoniju u Es-duru koja s pravom nosi naziv Simfonija tisuća. Koncertom kojim će Zagrebačka filharmonija u četvrtak u dvorani Vatroslav Lisinski otvoriti novu sezonu ravnat će iskusni ruski dirigent i umjetnički savjetnik orkestra Dmitrij Kitajenko.

Mahlerova simfonija bit će izvedena i u subotu kada će otvoriti popularni ciklus Lisinski subotom, a za taj su koncert ulaznice odavno rasprodane. Zagreb je Mahlerovo simfonijsko remek-djelo prvi put čuo 1993. godine kada su ga u prepunoj dvorani Lisinski izveli pojačani i ambiciozni ansambli zagrebačke Muzičke akademije pod vodstvom vodećeg hrvatskog dirigenta Pavla Dešpalja, inače i počasnog šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije.

Drugi je put u Zagrebu Mahlerova Osma simfonija izvedena u akustički osjetljivoj Areni pred više od sedam tisuća slušatelja, što ovu izvedbu izdvaja u jedan od najposjećenijih koncerata klasične glazbe u povijesti Zagreba. Ovaj je koncert bio izuzetan i po velikom izvođačkom aparatu od više od tisuću umjetnika. Ova doista spektakularna dvoranska izvedba združila je tako Zagrebačku i Slovensku filharmoniju (i hrvatsko i slovensko političko vodstvo) te hrvatske i slovenske zborove i međunarodnu podjelu solista, a na čelo velikog izvedbenog aparata stao je čuveni i karizmatični ruski dirigent Valerij Gergijev.

Zagrebačka i ljubljanska izvedba Mahlera okupila je čak dvadeset i jedan hrvatski i slovenski zbor, a izvedba u Ljubljani održana je pod vedrim nebom, na obnovljenom Kongresnom trgu.

Treća izvedba Mahlerovu euforičnu, a u drugom dijelu i kontemplativnu glazbu vraća u dostojanstvenu akustiku Lisinskog gdje će uz orkestar filharmonije nastupiti i zborovi Ivan Goran Kovačić, Komorni zbor Ivan Filipović i Zvjezdice te domaći vokalni solisti sopranistice Kristina Kolar, Valentina Fijačko Kobić i Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistice Ivana Srbljan i Martina Gojčeta Silić, bariton Ljubomir Puškarić i bas Luciano Batinić uz gostujućeg tenora Nikolaja Schukoffa.

Zanimljivo je da se s Mahlerovom Osmom simfonijom od hrvatskih izvođača najčešće susretao zagrebački Akademski zbor Ivan Goran Kovačić koji ju je još 1988. izvodio u Gradskom kazalištu u Firenci pod vodstvom austrijskog dirigenta Gustava Kuhna, potom i u Operi u Grazu pod vodstvom hrvatskog dirigenta i profesora dirigiranja na Akademiji u Grazu Milana Horvata, na izvedbama s maestrom Gergijevim u Ljubljani i zagrebačkoj Areni, ali i na gostovanju u Izraelu pod vodstvom nedavno preminulog izraelskog dirigenta Noama Sheriffa.


 

Mahler je svoju Osmu simfoniju, u kojoj je sjedinio instrumente i ljudski glas, skladao 1906. godine za dva mjeseca, i to u svojoj skladateljskoj kolibi u austrijskom Maierniggu. U simfoniju je uvrstio riječi latinskog teksta Veni creator spiritus, a onda i dijelove Goetheova “Fausta”, a djelo je posvetio supruzi Almi. Simfonija je praizvedena 1910. u Münchenu iz tamošnju filharmoniju i zborove u kojima je pjevalo 850 ljudi.

U tri godine od praizvedbe Mahlerova Osma simfonija zabilježila je dvadesetak izvedbi, a unatoč nekim lošim kritikama, doživljavala je ovacije publike i oduševljenje intelektualaca poput Thomasa Manna. Samo šest godina bilo je potrebno da ova simfonija osvoji i američku publiku, dok se na kinesku premijeru čekalo do 2002.

“Upravo sam završio Osmu simfoniju, najveličanstvenije od svega što sam napisao”, ustvrdio je Mahler u pismu dirigentu Willemu Mengelbergu. Osmu je s pravom smatrao svojim vrhuncem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije