Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasoviti dirigent

Maestru Ivanu Repušiću bit će dodijeljen počasni doktorat na Sveučilištu u Zadru

Ivo Cagalj/PIXSELL
28.05.2021.
u 10:41

Jednom od najuspješnijh hrvatskih dirigenata bit će dodijeljen počasni doktorat na Sveučilištu u Zadru.

Na prijedlog rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican, Senat Sveučilišta u Zadru pokrenuo je proceduru dodjele počasnog doktorata znanosti maestru Ivanu Repušiću, jednom od najznačajnijih i najuspješnijih hrvatskih dirigenata mlađe generacije. Repušić je šef dirigent Orkestra Minhenskog radija, prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu i donedavni glavni glazbeni ravnatelj Državne opere Donje Saske u Hannoveru. Do sada je za svoj rad nagrađen nizom nacionalnih priznanja te Nagradom Grada Zadra 2008. godine.

- Gospodin Repušić svojim je umjetničkim ostvarenjima umnogome zadužio zadarsku i hrvatsku kulturnu javnost. Smatram da ćemo kao akademska zajednica koja potiče i promiče razvoj znanosti i kulture učiniti prikladan i dostojan čin dodjelom počasnog doktorata našem zaslužnom sugrađaninu koji u svjetskoj kulturnoj javnosti ostavlja zapažen trag -  piše u prijedlogu rektorice Dijane Vican.

Ivan Repušić rođen je u Imotskom 1978., osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi  „Blagoje Bersa“ u Zadru. Kod Igora Gjadrova i Vjekoslava Šuteja studirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji Zagreb .

Učio je od slavnih  dirigenata Jorme Panule i Gianluigija Gelmettija i bio  asistent Kazushija Onoa (Badisches Staatstheater Karlsruhe) i Donalda Runniclesa (Deutsche Oper Berlin).

Uz ostalo, bio je dirigent Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci u Zagrebu, dirigent i ravnatelj Opere HNK u Splitu, ravnatelj Splitskog ljeta i glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, šef-dirigent Zadarskog komornog orkestra. Ravnao je , među ostalim, Simfonijskim orkestrom Giuseppe Verdi iz Milana, Praškim simfonijskim orkestrom,  Slovenskom filharmonijom itd. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije