Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA

Ljestve od zapadnog Balkana do EU

milardovic
27.02.2010.
u 13:13

Hrvatskoj su potrebne kvalitetne stube da se od zapadnog Balkana uspne na zapadni balkon. To su samo dvije od mnogih sličnih poput metaforičnoga lajtmotiva provučenih rečenica u knjizi “Zapadni balkon”.

Put od zapadnog Balkana prema zapadnom balkonu popraćen je različitim teškoćama. Hrvatskoj su potrebne kvalitetne stube da se od zapadnog Balkana uspne na zapadni balkon. To su samo dvije od mnogih sličnih poput metaforičnoga lajtmotiva provučenih rečenica u knjizi “Zapadni balkon” politologa Anđelka Milardovića (Pan liber, ur. Davor Pauković).

Poigravajući se riječima, tj. konstruktom suvremene politike, terminom zapadni Balkan, autor pod zapadnim balkonom podrazumijeva sve ono što je zapadnije od zapadnoga Balkana. Konkretnije, to je Europska unija, kojoj Hrvatska, kao i ostatak zapadnog Balkana, (ne)zaustavljivo hrli.

Premda je svojoj zbirci članaka dao podnaslov “Fragmenti o ideologiji i politici Zapada”, Milardović nudi prilično sustavan pogled na goruća pitanja aktualne europolitike, do onih što zrcale poziciju EU prema “drugom”, napose prema tzv. zapadnom Balkanu i njegovim tranzicijskim procesima. Stručno, ali popularno pisano, korisno štivo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije