Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmski festival

Libertas prikazuje "Precious", koji nikako da nađe put do naših kina

Precious
Libertas Film Festival
16.06.2010.
u 21:05

U glavnom programu je argentinski triler “Secret in their eyes”, osvajač Oscara 2010. za najbolji strani uradak.

Organizatori 6. Libertas film festivala ponosno su istaknuli da je njihov ovogodišnji program najbolji do sada. Takav “težak” epitet uvijek je nezahvalno dodijeliti, no činjenica je da se u programu Libertasa ove godine krije nekoliko pravih dragulja.

U Glavnom programu najatraktivniji je “Secret In Their Eyes”, osvajač Oscara 2010. za najbolji strani film.

Taj na trenutke vrlo nasilan španjolsko-argentinski triler (s nezahvalnom cenzorskom oznakom “R” zbog scena silovanja) pokupio je odlične kritike, može se pohvaliti s 34 festivalske nagrade i još 19 nominacija.

Festivalski favoriti

Zanimljiv je i “How I Ended This Summer” ruskog redatelja Alekseja Popogrebskog. Taj film izazvao je velik interes na Berlinaleu, gdje je nominiran za Zlatnog medvjeda, a na koncu je dobio dvostruku nagradu za najboljeg glumca (podijelila su je dva glavna protagonista) te srebrnog medvjeda za kameru.

Iz selekcije izdvajamo i “Kitanay”, koji je Brillanteu Mendozi prošle godine donio Zlatnog lava za režiju te odličan (iako reprizni) “White Material”.

Glavne senzacije ovogodišnjeg Libertasa ipak će biti izvan konkurencije. Prije svega, tu je famozni “Precious”, višestruki oskarovac o pretiloj siromašnoj djevojci iz Bronxa, koji iz nekog razloga već dvije godine nije pronašao hrvatskog kinodistributera! Izvan utrke za nagradu vrlo su zanimljivi i norveški “A Somewhat Gentle Man”, još jedna atrakcija s Berlina, te “Trijaža” Danisa Tanovića.

Među gostima festivala ističe se naša hollywoodska glumica Mira Furlan kao članica žirija.

Veza s Mezelom

– U Americi uglavnom radim za televiziju, no film je ostao moja prava ljubav. Posebno sam sretna što dolazim u Dubrovnik, gdje sam kao mlada glumica stasala na kazališnim daskama i provela nezaboravna ljeta. Tu sam jedne godine glumila u “Hamletu” kojeg je režirao Jiří Menzel – ispričala nam je raznježena glumica.

Menzela će sada ponovno sresti, jer češki redatelj u svojem dragom Dubrovniku prima nagradu za životno djelo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije