Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAPITALNA IZDANJA

'Leksikon hrvatske književnosti - Djela': Od Baščanske ploče do Romana Simića

20.11.2008.
u 16:42

Priče” o više od 1350 književnih djela – od Baščanske ploče, najstarijega hrvatskoga pisanog spomenika, nastalog oko 1100. g., do zbirke priča Romana Simića “U što se zaljubljujemo” ili romana Krešimira Pintarića “Ljubav je sve”, objavljenih 2005. g. – smjestile su se u “Leksikonu hrvatske književnosti – Djela”, kapitalnom izdanju “Školske knjige” koje je uredila dr. Dunja Detoni-Dujmić.

Tko se god želi podsjetiti “o čemu se radi”, na primjer, u Marinkovićevu “Kiklopu”, Baretićevu “Osmom povjereniku”, Kalebovoj “Divoti prašine”, Ferićevoj “Djeci Patrasa”, Palmotićevoj “Armidi”, Krležinu “Areteju”, Begovićevoj “Dunji u kovčegu”, Đurđevićevim “Pjesnima razlike” ili bilo kojem drugom važnijem književnom ostvarenju u našoj pisanoj tradiciji dugoj devet stoljeća, osnovne će podatke naći u natuknicama toga leksikografskog pothvata.

Leksikon je izrađivalo više od 150 književnih znanstvenika i kritičara. Članci, uz bibliografske činjenice o opisanom djelu, to djelo smještaju u kontekst piščeva opusa i vremena u kojem je stvarao, analiziraju tematske i stilske osobine djela i, na kraju, daju sažetu ocjenu njegova mjesta u književnoj povijesti i na vrijednosnoj ljestvici.

Leksikon koji opisuje hrvatska književna djela zaokružuje veliki projekt “Školske knjige” započet 2000. g. objavljivanjem “Leksikona hrvatskih pisaca”, a nastavljen dvosveščanim “Leksikonom svjetske književnosti (“Djela” iz 2004. i “Pisci” iz 2005).

U toj je ediciji, pionirskoj u nas, sad enciklopedijski temeljito i sustavno obrađena sva svjetska i hrvatska književna baština, čime su korisnici, od učenika i studenata do “običnih” ljubitelja književnosti, dobili pouzdane vodiče što im poput svjetionika pomažu da se ne “izgube” u nepreglednim oceanima prozne, pjesničke, dramske i esejističke riječi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije