Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arhitekt Vinko Uhlik
Povratak na članak

Legendarni autor Novog Zagreba: Zagrebački Manhattan bio bi zločin

Razgovarali smo s arhitektom i akademskim slikarom Vinkom Uhlikom, čovjekom koji je osmislio i gradio Utrinu, Središće, Zapruđe i Siget, ali i nebrojene druge projekte, poput detaljnog plana za poluotok Marjan u Splitu.

Komentari 31

RE
rennes
14:13 05.11.2019.

Stari majstor struke kakvih više gotovo da i nema! Svaka mu čast! A kritičari neka se pokriju po ušima jer upravo ljudima kao što je ovaj gospodin duguju jako lijepo urbanizirani Novi Zagreb, koji je zahvaljujući kvalitetnom planiranju, i danasdanas jedan od najhumanijih i najugodnijih dijelova za život u Zagrebu! A kako i koliko se kvalitetno planiralo i gradilo iza desničarima omražene Jugoslavije, u "slobodi" , vidi se na stravično betoniziranim i preizgrađenim dijelovima Trešnjevke, podsljemenske zone, Vrbika... s predimenzioniranim zgradama i kvartovima bez kvalitetnih parkova, da druge sadržaje i promet i ne spominjemo!

VL
SJ
staroveski.jasna
14:18 05.11.2019.

Vi koji kritizirate arhitekta, zašto pišete kritike koje su neutemeljene. Niste ništa napisali argumentirano zašto je nešto loše, nego već je loše jer je iz komunističkih vremena. Da je danas bar više naselja s vrtićima, školama, amubulantama, a neka danas još nemaju niti provedenu kanalizaciju. Da se sluša struka, a ne politika ovdje danas Bandićeva, bilo bi sigurno bolje.

VL
Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
14:42 05.11.2019.

Kritike su bile velike kad se gradii nov.Zagreb, mnogi su tražili da se smanje zelene pivršine, parkirališta i suze široke prometnice.....Oduprijeli su, Hvala Bogu. Budući Grad u gradu je stvar koju će budućnost pokazat.

VL
OR
ororo
13:17 05.11.2019.

Sad budu bandicevi rodijaki koji se razumiju od atomske fizike do seksulnog zivota mrava u Amazoni popljuvat arhitekta.ajde radije prebrojajte jel su sve koze na broju.

VL
KU
Kultura
13:08 05.11.2019.

"Legendarni arhitekt"?!? Da nije bio partijas i rezimski covjek ne bi supu projektirao a ne cijela naselja.

VL
Avatar chrascar
chrascar
09:13 06.11.2019.

Ljudska sposobnost da se na sve privikne možda je razlog zašto mi je Novi Zagreb ugodan za život, no struka je, na svu sreću, dok ga je projektirala razmišljala i promišljala, pa tako danas imamo ipak naselja: red zgrada, red zelenila. Sjećam se kako smo se, mi iz "starog" dijela (naime, starosjedioci Sigeta kvart omeđen Av. Dubrovnik, Sortinom, Av. V. Holjevca i Frudeovom nikad nisu zvali Siget, već Sortina) Sigeta čudom čudili izrastanju novog naselja (Sortine. dakle) sojeničkog tipa (mislim na terasu na stupovima koja je zamišljena kao glavna dnevna komunikacija stanara, a ispod koje je parking) gdje su zgrade toliko blizu da susjed susjedu gleda u tanjur i gdje, osim relativno malog parkića omeđenog zgradama od 10 etaža i travnate površine iznad garaža "silovane" okruglim betonskim otvorima tipa lansirne rampe za interkontinentalne rakete, zelenila jedva da je bilo. Posebno mi je žao, jer sam u to vrijeme bio na poziciji da se aktivno zalažem i promičem ideju da velika šodrana površina (između Upina i Holjevčeve) nije završila pod Kulturnim centrom Novog Zagreba, već je u kasnijim godinama zdilana trgovcima, znamo za kaj, al ne znamo za koliko. Nekako mi se čini da se povijest ponavlja :-(

VL
Avatar Jopa
Jopa
13:59 05.11.2019.

Što nije projektirao malo bolje Kustošiju, Kozari Bok, Donju Dubravu, Trnje, Rudeš, i uostalom današnjih 60% Zagreba?

VL
RO
RobbieSthlm
05:27 06.11.2019.

ružno ali funkcionalno

VL
DA
Danijel2
13:56 05.11.2019.

Novi Zagreb je loše osmišljen-projektiran. Velika spavaonica bez privlačnih trgova sa raznovrsnim sadržajima. To je slika partijskih režimskih loših arhitekata. Bolje je ne hvaliti se glupostima.

VL
GE
george34
06:54 06.11.2019.

Naravno, čim nije uključen u projekt onda projekt ne valja.

VL
GR
gragakarlovac
12:39 05.11.2019.

bandićev projekt je kriminal za arape, ali cijeli zagreb izgleda kao da si bacio zgažene limenke iz aviona. u Manhattanu su zgrade posložene kao na crtu.

VL
Avatar Django
Django
12:28 05.11.2019.

Na žalost, izgleda da će se taj zločin i dogoditi. Jedno je maknuti hipodrom a nešto sasvim drugo je nepovratno unakaziti grad.

VL
Avatar toxic alien
toxic alien
13:53 05.11.2019.

Ama dajte... legendarni arhitekti iz komunistickog rezima cije zgrade slice na kaveze za ptice a kvartovi na kasarne... Novi Zagreb je vrlo dobar primjer. Taj Bandicev Manhattan tesko da moze izgledati gore od toga. Trudio se osobno useljavati ljude koji su dolazili u njegove zgrade!? To je stvarno dirljivo! Evo, suze mi naviru na oci kad se sjetim sve te paznje koju je bivsi rezim svojim gradjanima iskazivao...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.