Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malo misto sve je manje

Legenda jugoslavenskog glumišta danas bi proslavila 82. rođendan

Goran Stanzl/Pixsell
16.04.2021.
u 16:00

Dijana i Boris upoznali su se u vrijeme snimanja njegovog debitantskog filma, a osvojio ju je plavom kosom za koju se kasnije ispostavilo da nije bila prava već obojana za film

Roko Prč, Dimnjačar, Meštar – samo su mali dio uloga koje je utjelovio Boris Dvornik, legenda hrvatske i jugoslavenske kinematografije koji bi danas slavio 82. rođendan.

Upravo po kultnim serijama Naše malo misto, Kapelski kresovi i Velo misto, koje se i danas rado repriziraju, mnogi pamte Dvornika koji je prije 13 godina preminuo od posljedica srčanog udara.

Nakon što je završio Srednju glumačku školu u Novom Sadu, upisao se na  Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu, a na filmu je debitirao 1960. godine ulogom u filmu Deveti krug gdje je utjelovio mladića koji želi spasiti mladu Židovku tako da se njome oženi. Odglumio je više desetaka uloga, ali gluma nije bila jedino što mu je išlo. Ovaj stasiti Splićanin poznat je i po duetu "Nadalina" koji je otpjevao s Oliverom Dragojevićem.

Poput Borisa, legende su postali i njegovi sinovi Dino i Dean. Dino je bio veliki glazbenik koji je preminuo svega šest mjeseci nakon oca.

- Zavidim ljudima koji plaču, a ja nisam od njih, toliko sam prizemljena, ne znam koja je to snaga u meni – rekla je Borisova supruga Dijana Dvornik u razgovoru za 24 sata i priznala da niti za suprugom niti za sinom nije pustila suzu niz obraz.

Dijana i Boris upoznali su se u vrijeme snimanja njegovog debitantskog filma. Osvojio ju je, ispričala je, plavom kosom za koju se kasnije ispostavilo da nije bila prava već obojana za film.

- Ajde, bogati, zeznija si me – rekla mu je Diana tada.

Danas, kad ga više nema, ne prođe ni dan, a da ga se ne sjeti. Ona ga ne pamti po ulogama, kao Meštra niti kao Roka, već kao svog Borisa.

Ipak, publici će zauvijek prva asocijacija na ovog glumačkog velikana bit Malo i Velo misto, dvije hit serije čija je glumačka postava iz godine u godinu sve manje. Osim Dvornika, otišao je i Strikan Špiro Guberina i Netjak Ivo Gregurević, otišla je i Zdravka Krstulović, Mustafa Nadarević, Fabijan Šovagović, početkom godine i Mira Furlan, ali i brojna druga velika imena koja su obilježila jugoslavensku kinematografiju.

Komentara 1

EP
Epil
18:44 16.04.2021.

E to su sve bile glumacke legende uz koje sam odrastao. Danas vise nema takvih majstora medju glumcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije