Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
performans s 15 osoba

Labrović se ispričao zbog lizanja žlice: 'Molim za oprost uz nadu da će se sve dobro završiti'

Siniša Labrović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
23.06.2020.
u 09:50

'Neka moja glupost i sljepoća budu zadnji momenti u ovoj priči', poručio je.

Poznati hrvatski performans umjetnik Siniša Labrović 19. je lipnja u Puli izveo neobičan i nepromišljen performans. Na otvaranju izložbe „Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina“ koje se održalo u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, Labrović je s 15-ak dobrovoljaca – lizao istu žlicu. 

Performans nazvan "Zajednička žlica" u kojem nakon umjetnika drvenu žlicu ližu volonteri iz publike, Labrović je već izveo krajem prošle godine u Bergenu. No od listopada 2019. štošta se promijenilo, a razmjena sline koja je tada mogla izazvati samo blagu do umjerenu nelagodu, danas, u našem pandemijom pogođenom svijetu, izaziva paniku i, nažalost, moguću zdravstvenu krizu. Ipak, izgleda kako Labrović, i inače poznat po provokativnim radovima, žali zbog opasnosti u koju je doveo sve one koji su s njim podijelili slinu. 

Bitno je naglasiti kako su svi lizači žlice ipak bili dobrovoljci te je svatko mogao odbiti sudjelovanje u performansu. Također, prenosi Glas Istre, Labrović je u uvodu zamolio ljude da se poredaju u obliku obrnuta slova "U", ali bez, kako je rekao, ušica, čime je jasno aludirao na ustaštvo kojem se desnica dugo dodvorava.

"Prošla su tri dana i popustila je napetost. S odlaskom nje i žešćim povratkom virusa, kao i javljanjem nekih prijatelja, performans dobiva druge konture pa se pokazuje kao glup i tašt, neobazriv i lakomislen. Hrabar, ali s krive strane. Prvi put je performans izveden u Bergenu u Norveškoj u listopadu 2019. i tada je u njemu sudjelovalo oko 25 ljudi, ali s promijenjenim okolnostima performans ima i novo značenje koje sam previdio. Žao mi je da sam ljude u Puli doveo u ovu situaciju. Nitko od njih nije odgovoran, a naročito ne oni koji su pristali u njemu dobrovoljno sudjelovati. Njima ostaje moja velika zahvalnost i posebna isprika. Ispričavam se svima i molim za oprost uz nadu da će se sve dobro završiti! Neka moja glupost i sljepoća budu zadnji momenti u ovoj priči! Žao mi je!" napisao je na svom Facebook profilu.

Foto: Screenshot Facebook

Njegov performans je na pressici komentirao čak i Nacionalni stožer civilne zaštite, kada je ministar Beroš naglasio da takve aktivnosti nisu dobrodošle, a ministar Božinović izjavio: "Ako je to tako, to sigurno nije dobro. Stožer nas o tome nije izvijestio, pretpostavljam da su poduzeli mjere koje se poduzimaju u takvim situacijama".

U međuvremenu, Glas Istre objavio je demanti Biljane Ivković, jedne od osoba koje se nalazi na fotografiji objavljenom u tom listu u članku o performansu Siniše Labrovića. Uz fotografiju napisana je sporna rečenica: "Svi su lizali žlicu a jedna osoba kroz masku", no Ivković tvrdi da ona žlicu nije lizala jer se gnuša takve pomisli i bez korone. Navedena fotografija, napisala je, dovela je u zabludu ljude koji je poznaju te joj prouzročila niz neugodnosti. 

Komentara 24

CI
cincokapulicaf
10:21 23.06.2020.

Svi njegovi tzv. performansi su ispod svake mentalne i ljudske razine.

CH
che9
10:10 23.06.2020.

strašno, nevjerojatno, nedopustivo i zaslužuje ozbiljno kažnjavanje!!!!!

MI
mica1111
10:42 23.06.2020.

Nevjerojatno tko sve sebe naziva umjetnikom.Strašno,da netko može toliko biti glup!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije