Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera

La Femme: Što se skriva u zakutku ženskog uma

la femme
Foto: Marko Butraković
1/6
23.05.2013.
u 09:12

Premijera je plesne predstave 29. svibnja u kazalištu Gavella u Zagrebu. Slijede izvedbe u Karlovcu, Dom HV Zrinski, 31. svibjna te 6. lipnja u DK JUSŽ Rijeka

Što se skriva u zakutku ženskog uma jedno je od pitanja na koje je odgovore pokušala pronaći plesna predstava La Femme koja će premijerno biti izvedena 29. svibnja u zagrebačkoj Gavelli u skoplu Tjedna suvremenog plesa. 

Riječ je o predstavi francuskoga koreografa Saint Louis Rhinoa modernog baletnog i suvremenoga izraza, a  La Femme će utjeloviti renomirane profesionalne plesačice  Andrea Solomun, Iva Čevizović, Ema Janković, Marta Habulin, Nika Lilek, Mateja Miković i  Sanja Kocon Vranješ 

- To je projekt koji nas na trenutak uvodi u niz psihofizičkih stanja koja prolaze obični ljudi za vrijeme svoga postojanja, najavljuju plesačice i njihov koreograf koji će na daskama kazališta zabilježiti trenutak kada se djevojka pretvara u ženu.

Predstava ne veliča ženu kao snažniji ili bolji spol, ona pokazuje čovječnost oba. Ranjivost ljudskoga bića I snagu koju je ono moguće kreirati u datim situacijama. Priča nam o transformaciji djevojke u ženu. Tjelesnim i zahtjevnim fizičkim izazovima koreograf je prikazao težinu psihičkih stanja, a time ih je doveo u korelaciju jasnijui  bližu publici odnosno samome gledatelju, a u plesnom će izrazu uživati i oni koji ga inače ne poznaju. 

La Femme je  nastala u sklopu pilot projekta Step Forward koji je započeo ove godine, a predviđeno je da će trajati tri godine i to suradnjom Liberdancea i Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP-a). Cilj je mladim plesačima omogući stjecanje iskustva kroz rad s međunarodno afirmiranim koreografima koji novim generacijama prenose svoje znanje. 

Projekt je startao s vlastitim sredstvima, a pripreme se odvijaju u Zagrebačkom plesnom centru. Step Forard povezuje i mlade kreativce iz drugih područja. 

Tako su kostimofgrafiju za La Femme od ideje do realizacije u  rukama imali studentati Tekstilno Tehnološkog Fakulteta u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije