Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca

Kulturni ambasador Kreativne Europe je Jurica Sabol

23.10.2020.
u 09:40

Kreativni ambasador Hrvatskog deska kreativne Europe za listopad je Jurica Sabol – geolog, kustos i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca i Nalazišta Hušnjakovo.

Svakog mjeseca Hrvatski desk kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura imenuju svoje kreativne ambasadore, a za listopad to je Jurica Sabol – geolog, kustos i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca i Nalazišta Hušnjakovo. U Muzeju radi od 2011. kao voditelj Paleontološke Zbirke i Zbirke eksperimentalne arheologije, član je međunarodne mreže Ice Age Europe te predstavnik Muzeja i Nalazišta Hušnjakovo u sklopu Oznake europske baštine pri Europskoj komisiji. Na mjesto voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca došao je 2017., a pohađa i doktorski studij na Geološkom odsjeku zagrebačkog PMF-a.

Inače, Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najposjećenijih muzeja u ovom dijelu Europe, od otvorenja 2010. do danas obišlo ga je oko milijun ljudi. U neposrednoj blizini Muzeja je i lokalitet Hušnjakovo – mjesto na kojem je prikupljena najbogatija zbirka neandertalskog čovjeka na svijetu. Zbog iznimne važnosti, lokalitet je zaštićeno prirodno područje, a od 1961. i prvi zaštićeni spomenik prirode u Hrvatskoj. Krapinsku fosilnu zbirku istraživali su stručnjaci iz cijeloga svijeta. Njihova interpretacija nalaza iz Krapine utjecala je na znanstvene teorije o razvoju čovjeka, opstanku naše civilizacije i o tome kako su ljudske zajednice u Europi živjele u pleistocenu. Upravo to je jedan od razloga zbog čega je Nalazište uvršteno na popis lokaliteta EU kojima se dodjeljuje Oznaka europske baštine (EHL). U sklopu muzejskih programa ostvarena je 2018. gostujuća izložba MKN u Sloveniji “Neandertalci iz Krapine” čiji je Sabol autor. To je bila prva suradnja dvaju nositelja Oznake europske baštine u Europi, a inicijativa je potekla iz Krapine.

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
11:05 23.10.2020.

Hrvatski desk kreativne Europe.... zlosilje nad hrvatskim jezikom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije