Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dorotea Jendrić

Kulturi u 2010. milijarda i 45 milijuna proračunskih kuna

biškupić
Arhivska fotografija
22.12.2009.
u 18:55

Iduća, 2010. godina bit će u kulturi tanja za pet milijuna kuna u odnosu na godinu koja završava, a dobit ćemo milijardu i 45 milijuna kuna. Nastavit će se svi započeti veliki projekti.

Iduća, 2010. godina bit će u kulturi tanja za pet milijuna kuna u odnosu na godinu koja završava, a dobit ćemo milijardu i 45 milijuna kuna. Nastavit će se svi započeti veliki projekti.

U godini koja odlazi najveća investicija bio je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu koji je stajao 398 milijuna kuna, a od toga je Ministarstvo kulture dalo polovicu novca. Ostalo je oko šest posto za isplatu, rekao je ministar zbrajajući rezultate i poslovanje Ministarstva kulture tijekom 2009. godine.

 Zgotovljen je jedinstveni Muzej antičkoga stakla u Zadru, a otvorenje čekaju muzej u Iloku i Krapini čije je uređenje pri kraju. Iako su u godini dominirali novi muzeji, uspješna je suradna s UNESCO-om vidljiva u upisu sedam nematerijalnih dobara iz Hrvatske na popis zaštićene svjetske baštine.

Sređivale su se i knjižnice, arhivi, značajna je bila izdavačka djelatnost i potpora knjizi, potom kazališna, a i ona na području zaštite prirode. Mnogi su čestitali Hrvatskoj zbog registracije graničnoga rezervata Parka prirode Mura-Drava-Dunav. U iduću godinu “protegnut” će se arheološki projekt Vučedol-Vukovar-Ilok koji se sufinancira europskim novcem. Novinari su pitali ministra o podjeli osnivačkih prava nad Muzejom suvremene umjetnosti s Gradom Zagrebom u omjeru pola-pola, koju ovih dana odbija Gradska skupština.

 - Mi nismo pregovarali s gradom o MSU. To je bio prijedlog Vladi, a grad nije odgovorio. Mi smo radili projekciju budućega financiranja. Tamo je sada 30 zaposlenih, a trebat će ih još toliko.

Tek će prva godina pokazati stvarne troškove. Mislimo da je bolje da MSU ima dvije mame, jer tada svaka daje dio. Ali mi ne inzistiramo na podjeli osnivačkih prava. Država neće ništa prigrabiti. Muzejska građa je spomenička baština, ma gdje ona bila, o njoj se skrbi - rekao je ministar Biškupić.

Komentara 3

OB
-obrisani-
22:10 22.12.2009.

Sad će se tek Biškupić nadebljati.

Avatar punkufer
punkufer
13:57 23.12.2009.

Nije vrijeme za trošenje novca na budalaštine - najveća moguća je MSU, ali ima ih još. Kladim se da za ono preseravanje na Brijunima obitelji Šerbedžija (tatu koji je 1991. pobjegao u Srbiju i glumio u srpskom filmu snimanom uu Vukovaru dok su ga četnici držali) i kćer te njihovog kompanjona Dušana Ljuštinu. To košta više milijuna kuna, a njih troje (zanimljivo, sve Srbi) tamo borave, glumataju, kupaju se, žderu i za to još budu plaćeni od strane ove blesave države i to već godinama.

OB
-obrisani-
15:30 23.12.2009.

milijardu i 44 milje kuna previše. Objašnjenje nije potrebno. LOL svaka cajka znači ima sad plaćeno mirovinsko i socijalno i sve sponzoruše/manekenke/voditeljice/pjevačice..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije