Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak u povijest

Kultno Žedno uho prestaje sa radom i oprašta se od zagrebačke publike

Foto: PIXSELL
19.11.2019.
u 08:16

U petak u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupaju kultni kanadski post-rock eksperimentatori Godspeed You! Black Emperor. Bit će to i posljednji koncert Žednog uha

U petak u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupaju kultni kanadski post-rock eksperimentatori Godspeed You! Black Emperor, posebno omiljeni publici koja je odrasla na koncertima i festivalima u organizaciji Mate Škugora.

U više od dvadeset godina bavljenja koncertnom promocijom u KSET-u, Studentskom centru, kroz Žedno uho i NO Jazz festival, te kasnije Super uho, Terraneo... Mate Škugor dovodio nam je još mlade buduće zvijezde poput The National, The Mars Volta, Explosions In The Sky, Girls Against Boys, legendarne Swanse, Calexico, Lambchop, Caribou, The Notwist... Svojim neumornim radom doslovno je odgajao generacije novih slušatelja, ali se često susretao i s nerazumijevanjem sredine, kako u Zagrebu tako i u rodnom Šibeniku. Brojni projekti koje je pokretao gasili su se nakon samo nekoliko godina ili su ih preuzimali drugi ljudi koji nisu znali nastaviti Škugorov vizionarski put. A sada je i najava koncerta Godspeed You! Black Emperor kojom nas je obradovao prije nekoliko mjeseci dobila novi, razočaravajući zaplet: Škugorov najdugovječniji brend Žedno uho prestaje s radom. Koncert u petak bit će njihov posljednji.

– S više od 1000 organiziranih događaja Žedno uho ostat će zapamćeno kao jedan od najproduktivnijih glazbenih promotora u regiji, ali i kao netko tko je anticipirao nadolazeća zbivanja na svjetskoj glazbenoj sceni zbog čega je Zagreb bio u prilici svjedočiti malim klupskim koncertima mnogih budućih svjetskih zvijezda. Teško da se može naći adekvatnije ime za zatvaranje priče o Žednom uhu od montrealskih post-rock ikona Godspeed You! Black Emperor koji će 22. 11. svojim neponovljivim krešendom staviti najljepšu moguću točku na ovu 22 godine dugu priču – priopćili su kratko organizatori, ne ulazeći u razloge povlačenja Žednog uha.

Prije dugoočekivanog nastupa Godspeed You! Black Emperora u petak u Tvornici kulture na pozornicu će zakoračiti danska saksofonistica Mette Rasmussen. Posljednjih godina s kanadskim je bendom bila na turneji diljem Australije i SAD-a, a s bubnjarom Chrisom Corsanom (koji radi i s Kim Gordon i Björk) širom Europe i Japana. Ima i vlastiti kvintet sačinjen od vrsnih jazz-glazbenika, na tragu onih koje je Škugor svojedobno dovodio na također ugašeni NO Jazz festival.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije