Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOTOVUN FILM FESTIVAL

Kultni Fahrenheit 451 skriven je na 'vatrenoj' lokaciji!

Motovun film festival
Foto: Zlatko Kelemenić
27.06.2018.
u 10:08

Glavni junak, vatrogasac Montag postaje deziluzioniran svojom ulogom cenzora i u međuvremenu potajice čita roman David Copperfield Charlesa Dickensa.

Zamislite svijet u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. s takvom tematikom postaje gotovo aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu, tako i u nas. Kako je takvo stanje zamislio francuski redatelj Francois Truffaut u svom slavnom filmu Fahrenheit 451 pogledajte na Skrivenoj projekciji koju MFF na još uvijek tajnoj lokaciji u Zagrebu, u četvrtak, 28. lipnja.

Klasik slavnog francuskog novovalovca Françoisa Truffauta nastao je po distopijskom romanu Raya Bradburya i govori o američkom društvu budućnosti u kojem su knjige izvan zakona, a glavni zadatak vatrogasaca je pronaći sve preostale knjige i spaliti ih na temperaturi od 451 Fahrenheita na kojoj papir najbolje gori. Glavni junak, vatrogasac Montag postaje deziluzioniran svojom ulogom cenzora i u međuvremenu potajice čita roman David Copperfield Charlesa Dickensa.

Tiranija nad ljudskim mislima bila je posebno odbojna Truffautu kao velikom knjigoljupcu, pa se ovoj temi posvetio u svom prvom filmu u boji te jedinom na engleskom jeziku, a Fahrenheit 451 govori o društvu u kojem se knjige spaljuju, individualna misao ne postoji, a ljudi koji potajice čitaju bivaju kažnjeni. Unatoč brojnim poznatim glumcima u konkurenciji, za partnera Julie Christie odabrao je austrijskog glumca Oskara Wernera s kojim se često svađao na setu. Zanimljivo je kako su kasnije doživjeli sličnu sudbinu te umrli prerano u razmaku od dva dana u listopadu 1984. godine.

Vlasti nerijetko vole ostaviti narod u neznanju zatirući kritičke misli. I zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com. Mjesto prikazivanja filma otkrit ćemo 24 sata prije projekcije, a dotad možete nabaviti najjeftiniji komplet ulaznica za 21. Motovun Film Festival putem servisa kupiulaznicu.hr. Bezobrazno jeftina akcija vrijedi samo do 10. srpnja, zgrabi je na vrijeme!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije