Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Žlice i gitara'

Kritiziramo društvo, ali lijepo servirano, uz širok osmijeh i nismo ljubavnici

28.07.2019.
u 15:15

Glumci Nikola Nedić i Mario Jovev izvode spoj cabareta, koncerta i predstave u sklopu čega je vidljivo koliko se međusobno nadopunjuju, čak toliko da ih nerijetko ispituju jesu li u vezi

Na Ljetnim noćima Teatra Exit, u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt, u ponedjeljak je izvedba neobičnog cabareta “Koncert za žlice i gitaru”. Za taj žičano-žličani hibrid mjuzikla, koncerta i predstave zaslužan je dvojac Nikola Nedić na gitari i Mario Jovev na žlicama.

– Bio sam prikovan za krevet dva mjeseca nakon operacije i na YouTubeu naišao na Abby the Spoon Lady. I ja sam počeo nešto s tim žlicama jer najgore mi je kada ništa ne radim, ali tada i nastaju najbolje stvari – kaže Mario kako mu je palo na pamet da nauči svirati žlicama. Njih dvojica upoznali su se na riječkoj Akademiji i odmah postali prijatelji. 
– Kao da nas je sudbina na nekoj crti povezala. Česte su situacije koje nam se događaju sinkronizirano, kao da smo isti ljudi, samo u nekom paralelnom svemiru. Njega ugrize pas, mene će sutra također – govori Nikola, a nemoguće je ne primijetiti da, osim što i na prvu nalikuju jedan drugome, imaju i slične pokrete, razmišljanja. 
– Mnogi misle da smo ljubavnici, nismo nažalost, iako bi to pojednostavilo mnogo stvari u životu – smiju se obojica. 
S glazbom je prvi počeo Nikola i neke od svojih pjesama uglazbio na gitari, a kada mu je Mario otkrio da i on piše poeziju, našli su se u Nikolinu stanu i rodile su se “Žlice i gitara”. 
– Izveli smo to “naše” i Radi Šerbedžiji, našem mentoru i prijatelju, i jako mu se svidjelo. Rekao nam je da smo budale ako to ne počnemo izvoditi, da to nije vidio nikad i kako ga naša energija i povezanost podsjećaju na njega i Ivicu Vidovića, koji su bili srodne umjetničke duše. Nakon nekog vremena, zove on u ponoć i govori: “Dolazite džabalebaroši! Imam ideju, shvatio sam što treba!” – prisjeća se Nikola.

Šerbedžija je njihov nastup povezao dramaturškom notom, koncertu dao karakter predstave i to je bilo to. Izvode dvadesetak pjesama unutar nastupa, a osim žlica, Mario svira i na djedovoj mandolini, koju je i nazvao po njemu, Giro.

– U nekom dramaturškom smislu Nikola Nedić i Mario Jovev igraju sami sebe, kao i onaj prvi put u mojem dnevnom boravku. Ja bih to nazvao mini mjuziklom. Svakoj pjesmi dajemo pozadinski svijet, širi kontekst, vraćamo se u našu povijest, tamo gdje smo bili kad smo je napisali, i ispričamo priču. Gledatelja držimo na rubu pa se pita je li to gluma, improvizacija, mislimo li mi to zaista. Ovo nije teatar, prljaviji je, brehtijanski – kaže Nikola.

Neke od pjesama koje izvode pisali su zajedno, neke odvojeno, no sve se stilski i tematski slažu. To je angažirana poezija, uspoređuju ih s Elementalom ili Dubiozom, a oni su svojoj poetici nadjenuli i ime “žlice i gitara stil“. – Mi smo u duši tragikomičari, volimo apsurd, bizarnosti. U pjesmama smo autoironični, a sve imaju poantu i poruku. Trudimo se osvijestiti publici situaciju u kojoj živimo, kritizirati društvo, ali sve što radimo lijepo je servirano, s osmijehom. Naša je predstava jedna dobro upakirana laž – zaključuju.

Ključne riječi

Komentara 1

VJ
vjaceslav
22:21 30.07.2019.

nije mi jasno zašto nisu ljubavnici, a tako se dobro slažu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije